10 tips voor het creëren van inclusief werkgeluk

Inclusiviteit is niet meer weg te denken uit het huidige HRM-beleid. Het thema staat regelmatig op de agenda want iedereen is het erover eens dat het een waardevol onderwerp is waar ‘we iets mee moeten’. Maar hoe dan? Waar begin je? Hoe ga je van praten naar praktijk? Hieronder delen we tien tips die je helpen om inclusiviteit binnen jouw organisatie een boost te geven. Tips die vooral inzoomen op mensen met een arbeidsbeperking en die ervoor zorgen dat ook jij vorm en inhoud kan geven aan inclusief werkgeluk.  

10 tips 

  1. Een open deur maar wel echt een eerste stap: denk in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen prima werken. De beperking zegt niks over de persoon zelf en over de talenten die hij/zij bezit. 
  2. Heb een duidelijk doel voor ogen als het gaat om inclusiveit. Dit helpt je om ergens naartoe te werken en heldere stappen te ondernemen.  
  3. Begin met een 0-meting: wat doen wij als organisatie op dit moment aan inclusief werkgeverschap? 
  4. Creëer geen baan speciaal voor iemand met een arbeidsbeperking. Kijk vooral waar je als bedrijf behoefte aan hebt. Dit werkt op de langere termijn gewoon veel beter. 
  5. Zoek partners die je kunnen helpen bij het zoeken naar talenten. Er zijn in Nederland genoeg organisaties die zich inzetten om mensen met een arbeidsbeperking én een rugzak vol met talent, te koppelen aan werkgevers. We brengen je graag in contact met de organisaties die wij steunen.
  6. Maak je doelstellingen SMART: hoeveel mensen met een arbeidsbeperking wil je aan het einde van het jaar bij je hebben werken? 
  7. Creëer ambassadeurs binnen je organisatie. Dit zijn mensen die inclusiviteit een warm hart toedragen en mogelijkheden zien waar anderen soms vergeten te kijken. 
  8. Stel je collega’s op de hoogte van de doelstellingen om invulling te geven aan inclusief werkgeluk: dit geeft ze de mogelijkheid om mee te denken en vragen te stellen. 
  9. Ben vooral niet bang om fouten te maken. Fouten maken hoort erbij, dit zorgt ervoor dat je het een volgende keer beter doet. 
  10. Evalueer of de doelstellingen worden gehaald en waar kan worden bijgestuurd. 

Tot slot 

Om invulling te geven aan inclusief werkgeluk  is het belangrijk dat het onderdeel wordt van de strategie en bedrijfsvoering van je organisatie. Juist door het te bundelen met de visie van het bedrijf ontstaan er kansen en mogelijkheden die vervolgens doorwerken in de bedrijfsresultaten. Belangrijk hierbij is: ga er gewoon mee aan de slag. Ga in gesprek en durf ook op een andere manier naar bestaande functies te kijken. Jouw open blik helpt jezelf en je collega’s om inclusiviteit voor de organisatie te laten werken. 

Wij zijn benieuwd: met welke tips ga jij aan de slag? 

 

Bron: www.globaldisabilityinclusion.com