Buitengewone koffie door opmerkelijke mensen
Er gaapt een groot gat tussen de reguliere arbeidsmarkt en dagbesteding voor cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg. GGzE probeert dit gat te vullen met het innovatieve leer-/werkproject Caffeine Dealers. Caffeine Dealers leidt in de eigen koffiebranderij en koffiehuizen deelnemers op om ambachtelijk koffie te branden, te verpakken en te zetten. Een prachtige kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te re-integreren en resocialiseren.
We spreken Tom Niesten (Manager Servicecentrum GGzE) en Jasmijn van Kooten (Coördinator Caffeine Dealers) van GGzE, een grote speler in de geestelijke gezondheidszorg voor mensen in Eindhoven en omgeving. GGzE biedt verschillende vormen van hulp aan mensen met psychiatrische problematiek. Op hun Landgoed De Grote Beek in Eindhoven runt GGzE meerdere sociale miniondernemingen, zoals een Bed & Breakfast, een Grand Café, een boekbinderij, een houtbewerkingsbedrijf en dus een eigen koffiehuis van Caffeine Dealers.
Dagbesteding 2.0
We ontmoeten elkaar in de koffiebranderij van Caffeine Dealers. Tom steekt van wal: “In de maatschappij is een groeiende aandacht voor sociaal ondernemen. Wij willen kwetsbare doelgroepen hierbij laten aansluiten. Caffeine Dealers biedt mensen die kans, draagt bij aan herstel en bereidt tegelijkertijd kwaliteitskoffie.” Terwijl de ruimte zich vult met de geur van vers gebrande koffiebonen, doen Tom en Jasmijn enthousiast hun verhaal.
“Voorheen was er voornamelijk enkel ‘reguliere’ dagbesteding, bedoeld voor cliënten die op het GGzE terrein verblijven of van buitenaf komen. Onder druk van bezuinigingen is dagbesteding wat verouderd,” schetst Jasmijn. “Met als gevolg dat zowel deelnemers als begeleiders daar niet erg enthousiast meer van worden.” Onder leiding van Tom is gekeken naar mogelijkheden om dit anders in te vullen. Het eerste succesverhaal is het ontstaan van de Bed & Breakfast, gerund door cliënten en begeleiders. Dit balletje kwam zo’n 3 jaar geleden aan het rollen en inmiddels functioneert een volwaardige Bed & Breakfast in hotelstijl. Zo’n 30 kamers zijn nagenoeg volledig bezet (zeker doordeweeks) met een hoge score van 8,6 op Booking.com.
“Een jaar later zijn we het project Caffeine Dealers gestart, nu zo’n 2 jaar geleden,” vervolgt Jasmijn. “GGzE stelt altijd de zorg en het herstel van cliënten voorop. Maar een behandeling of herstelplan is toch vaak gericht op wat (nog) niet goed gaat en/of op medicatie. We dachten ‘Dat moet toch anders kunnen?’ Met deze vernieuwende invulling van dagbesteding denken we veel meer te bereiken, je moet de kansen zien en ieders talent zoeken en benutten.” Deelnemers ontvangen veel complimenten. Ook is er vanuit de vier medewerkers van het team Caffeine Dealers veel meer tijd en aandacht voor de deelnemers. Tom: “We investeren in de trots van de deelnemers en de medewerkers, eigenlijk in de trots van GGzE als geheel.”
Doel
Momenteel telt het leer-/werkproject Caffeine Dealers op deze locatie 16 deelnemers. De meesten werken vanuit een leer-werkplek weer toe naar deelname in het arbeidsproces, bijvoorbeeld na uitval door burn-out of trauma. Caffeine Dealers leidt in de eigen koffiebranderij gecertificeerde barista’s op om koffie te branden, te verpakken en te zetten. Iedereen krijgt eigen taken en verantwoordelijkheden en wordt gestimuleerd om zelfstandig te werken, maar ook om samen te werken. Zo’n leer-werktraject duurt gemiddeld een jaar, waarna deze deelnemers uitstromen en plaatsmaken voor nieuwe kandidaten.
De club wordt aangevuld met een paar deelnemers die voor langere tijd blijven. Voor hen wordt op maat gekeken wat de mogelijkheden zijn. “Een goede mix is belangrijk. Als coördinator heb ik hierin een belangrijke rol. Hoewel deelnemers ook onderling veel van elkaar leren,” vindt Jasmijn. “Caffeine Dealers biedt de deelnemers werkgeluk, net zoals ik dat zelf ervaar in mijn rol als begeleider.”
Koffie en meer
Inmiddels levert Caffeine Dealers koffie aan diverse organisaties en is het project voortdurend in ontwikkeling. Tom licht toe: “Intussen is binnen De Woenselse Poort een tweede, grotere koffiebranderij geopend en ook maakt het keramiek project mokken met het logo. Hier zijn in totaal zo’n 60 mensen aan het werk. En niet te vergeten, onze eigen mobiele koffiebar met onze barista’s wordt volop geboekt voor events door het hele land.”
Een deelneemster, intussen ijverig koffiebonen aan het verpakken, bevestigt het inspirerende verhaal. Ze ervaart dit als een zeer positieve leerzame dagbesteding: “Hier bij Caffeine Dealers ben ik echt aan het werk met mijn collega’s, de tijd vliegt voorbij. Het kleinschalige spreekt me ook aan, we zijn met 3 deelnemers en 1 begeleider bezig, we krijgen volop aandacht. En ik vind het positief dat ik me ontwikkel en iets nieuws leer.”
Het concept is tot in detail doordacht. De stoere uitstraling sluit aan bij de tendens in design van nu: leer, hout, ambachtelijk, iets in de vingers hebben. Ook staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij Caffeine Dealers. Van biologisch geteelde en fairtrade verhandelde koffiebonen, tot gebrand door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en geserveerd in een duurzame keramieke mok of afbreekbare papieren beker. Het project Caffeine Dealers mag duidelijk een inspiratie zijn voor velen!
Driessen Foundation
Vanuit de Driessen Foundation steunen wij Caffeine Dealers. Hierdoor maken we werkgeluk mogelijk voor de deelnemers tijdens het leer-werktraject gericht op re-integratie en resocialisatie. Kijk hier voor meer informatie.