Chronische ziekte zorgt voor quarantaineperiode
Niet het coronavirus maar de chronische ziekte van Jill zorgde voor een quarantaineperiode. “Een eenzame en lege periode die nu door de crisis voor velen van ons herkenbaar is”, aldus Jill.
Jill is een van de deelnemers aan het programma ‘Jouw netwerk werkt’. Een mentorprogramma van Emma at Work dat wij vanuit ons partnership mede mogelijk maken.
Jill wat betekent het coronatijdperk voor jou?
Jill: “Hoe je het ook wendt of keert, corona beïnvloedt op dit moment iedereen. Of je nu gezond of – zoals ik – chronisch ziek bent je kunt er simpelweg niet omheen. Twee maanden geleden gaf ik, als student Nederlands, bijna dagelijks bijles. Dat is volledig weggevallen. Nu bellen of appen leerlingen en bezorgde ouders mij omdat ze op dit moment het digitale lesaanbod niet kunnen combineren met bijles op afstand. Het wordt ze anders allemaal teveel van het goede. Er komt ook zoveel op hen af, dus ik begrijp heel goed dat ze deze keuze maken. Neemt niet weg dat ik het natuurlijk wel jammer vind dat deze bijbaan plots is komen te vervallen. Ik mis het persoonlijke contact met de leerlingen enorm.”
Net als de rest van Nederland moet ook jij thuisblijven. Hoe ga je hiermee om?
Jill: “Quarantaine betekent voor mij helaas een periode van herkenning. Voor de meeste mensen is het voor lange tijd verplicht thuisblijven iets wat ze nooit eerder hebben meegemaakt. Maar voor mij is dit helemaal niet zo nieuw. In periodes waarin mijn gezondheid mij in de steek laat heb ik ook weken, of soms zelfs maanden, dat ik in quarantaine leef. Ik spreek dan vrienden alleen via sociale media, ga niet naar school en kom nauwelijks buiten. Ik maak dan hooguit een kleine wandeling in de buurt. Een erg eenzame en lege periode, wat op dit moment herkenbaar zal zijn voor velen.”
En hoe gaat het nu met je?
Helaas heb ik recent mijn hond verloren. Dat was een harde klap. Mijn hond was mijn maatje die er altijd voor me was als ik een extra knuffel nodig had. De wandelingen met mijn hond zorgde voor de nodige afleiding en de kleine geluksmomenten. Nu dat is weggevallen komt dat in deze periode extra hard binnen.
Maar afgezien van dit voel ik me ondanks alles fysiek en mentaal stabiel. Dat komt mede door mijn deelname aan het mentorprogramma ‘Jouw netwerkt werkt’. Een programma dat door Emma at Work wordt aangeboden en is bedoeld om jongeren met een chronisch fysieke beperking te begeleiden naar een zelfstandige toekomst. Deelname aan het programma zorgt voor de nodige afleiding en draagt bij aan mijn persoonlijke en professionele groei.
Wat is je toekomstplan?
Wat betreft school is en wordt alles een uitdaging. Misschien moet ik bepaalde doelen wat gaan bijstellen maar eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg. Ik leer daar namelijk ook van en het helpt bij mijn zelfreflectie. Ik merk dat ik steeds sterker in mijn schoenen sta en me makkelijker kan herpakken als dingen anders lopen dan verwacht. Wat me op dit moment helpt is door tegen mezelf te zeggen: maak je niet onnodig zorgen over dingen waar je geen invloed op hebt. Door dingen los te laten merk ik dat het allemaal wat makkelijk en relaxter gaat. Dit gevoel probeer ik vast te houden omdat ik weet dat dit me in de toekomst ook verder gaat helpen. Verder hoop ik natuurlijk – net als iedereen – dat we deze crisis zonder al te veel kleerscheuren gaan doorkomen en dat we met z’n allen het best mogelijke kunnen maken van de anderhalve meter-samenleving.”