Een blinde gastheer die op 1,5 meter uitserveert…#hoedan?

Fantastisch, de maatregelen worden versoepeld. De horeca mag open. Ctaste dus ook weer. Dineren in het donker, het kan weer bij ons. We juichen. De onderlinge appgroepjes ontploffen van vreugde. Het hele team heeft zoveel zin om weer te beginnen. Gewoon weer gasten ontvangen, ze in de watten leggen en een onvergetelijke avond bezorgen. Het recht om te mogen werken.

Boordevol ideeën

Deze crisis- en lockdownperiode heeft wederom de waarde van werk laten zien. Al waren er nog mensen die het de eerste week nog wel relaxed vond, het eerste ‘vakantiegevoel’, al snelde vormde het om in een ongeduld. Uit alle hoeken van het team kwamen deze periode ideeën van wat we konden gaan doen. Het ene was beter haalbaar dan het andere, maar het enthousiasme was er. Door koks, gastheren en dames werd er al snel de hele voorjaarsschoonmaak, alle schilderklussen, verbeterideeën van het pand bedacht, uitgewerkt en uitgevoerd. Er was zelfs nog een soort van vergeten vliering die helemaal leeggemaakt is. Maar op een gegeven moment ben je uitgeklust. Alles is picobello bij, geschilderd en schoner dan schoon.

En onze allereerste medewerker, Jeroen, die deze maand zijn 12,5 jarig jubileum viert, wilde ook dolgraag weer iets doen met z’n vak: proeven, mensen enthousiast maken, meenemen in een avondje weg van alles. Zo hebben we ons blinde bierproeverij online gebracht. Het werd onze eerste online succes. Het wordt ook een blijvertje: de perfecte oplossing voor teamuitjes en vriendengroepen. Deelnemers waarderen het enorm.

Coronaproof

Na de eerste euforie (“We mogen weer!”) volgt het speculeren. De richtlijnen waren er nog niet echt dus waarop gaan we inzetten? Schermen of afstand? Hoe ga je in vredesnaam een restaurant in het donker waarbij je in polonaisevorm naar binnen gaat met je blinde ober omvormen naar een 1,5 meter economie? Hoe weten onze blinde obers eigenlijk of en hoe ze op 1,5 meter afstand kunnen blijven? Een nieuwe virtuele brainstorm. Niet door ons, maar door onze blinde experts. Zij kunnen immers als beste inschatten wat de mogelijkheden zijn. De ideeën stroomden weer binnen. Zijn ze haalbaar? Is het uitvoerbaar? Betaalbaar? Want nu flink investeren is lastig.

Er is ook veel onrust, want iedereen heeft de berekening al gemaakt. Maximaal 30 mensen, 1,5 meter afstand? Onze capaciteit daalt daarmee flink. Ook in de situatie van maximaal 100 gasten en de 1,5 meter afstand, passen er in onze nieuwe situatie slechts 40 gasten. In die situatie heb je een veel kleiner team nodig: de werkgelegenheid daalt in deze situatie met minstens 50%. En dat is zwaar. Daar komt nog bij dat ongeveer een derde van onze bezoekers toeristen zijn en nog eens een derde bestaat uit gezellige teamuitjes en vriendengroepen. Die zullen er komende tijd niet meer zijn.

Ook daar komen onze toppers zelf met goede ideeën: we gaan extra dagen open, we gaan al iets eerder open: de meesten stellen zich solidair en flexibel op. We zorgen voor de ultieme avond uit voor de romantische stellen, die ondertussen gillend gek zijn geworden van de thuisomgeving, thuiswerken met kids of er gewoon aan toe zijn om een goed avondje uit te beleven. Onze mensen zijn vaak lang werkloos geweest voordat ze bij ons kwamen. De afgelopen weken hebben ze weer dat waardeloze gevoel gehad. Dat niet. Dat nooit meer. We gaan alles op alles zetten om de werkgelegenheid te behouden.

Hoe dan?

En hoe doen ze dat nou? Blind uitserveren deden ze al als de beste, als de enige echte blind experts van het donker. En nu gaan ze dat volledig coronaproof doen. Er zijn private dining booths gemaakt. Die geven een lekker VIP-gevoel. Onze gastheren en dames hebben speciale karretjes waarmee ze onze gasten naar binnen kunnen brengen. Het team was ook overtuigd dat een megadeal nodig is om iedereen te laten weten dat we samen met hun écht het jubileum willen vieren. Dus dat hebben we gedaan. Zo zijn al veel mooie ideeën ontsproten uit ons team. We zijn trots op alle efforts die er zijn gemaakt.

Eerlijk gezegd zijn we superzenuwachtig en vol verwachting naar de komende tijd. Gaan we weer het licht zien na deze donkere periode? Waarop iemand antwoorde: “Ach, licht hebben we nooit nodig gehad bij ons dineren in het donker restaurant. Passie en doorzettingsvermogen wel.”

En zo is t. We gaan het zien.

 

Dit artikel is geschreven door Sandra Ballij, CEO van Ctalents en verscheen eerder in de Coronakrant. Wij ondersteunen ‘We Are Ctalents’ in het creëren van inclusief werkgeluk. Kijk hier voor meer informatie.