Er­va­rings­des­kun­di­ge aan het woord

Vanuit ons partnership met Emma at Work zijn wij betrokken bij het mentorprogramma ‘Jouw netwerk werkt’ dat sinds een half jaar in Brabant actief is. Dit programma helpt jongeren met een chronisch fysieke aandoening op weg naar werk en biedt ondersteuning in hun persoonlijke ontwikkeling. Een van de deelnemers aan het mentorprogramma is de 21-jarige Jill. Als ervaringsdeskundige weet zij als geen ander welke uitdagingen er zijn bij het vinden van een passende baan.

De praktijk

“Chronisch ziek zijn zorgt voor belemmeringen in mijn dagelijks leven. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. In de periodes dat het qua gezondheid redelijk goed gaat, bruis ik van de energie en onderneem ik van alles. Ik zit dan werkelijk geen moment stil. In mindere periodes is dat een stuk lastiger. Dan raak ik mijn routine kwijt en kosten sociale activiteiten zoveel meer energie dan dat het mij oplevert.

Zo gaat het eigenlijk ook met het vinden van een baan. Wanneer het een langere periode beter gaat heb ik er alle vertrouwen in en kijk vanuit een positief perspectief naar het vinden van leuk werk. In periodes waarin mijn gezondheid mij op de proef stelt maak ik me zorgen. Dan spoken gedachten als ‘kan ik eigenlijk wel werken’ of ‘wat als ik word afgewezen door mijn ziektebeeld’ door mijn hoofd.”

Schouders eronder

“Om dit gedachtepatroon te doorbreken heb ik mijn schouders eronder gezet en heb ik me aangemeld voor het mentorprogramma van Emma at Work. Hier werk ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling en kom ik in contact met mensen die kansen zien én creëren. Mensen die denken in mogelijkheden en zich niet laten beperken door mijn beperking. Ze laten mij zien dat niet alles perfect hoeft te zijn om een baan te vinden.”

Inclusief werkgeluk

“Werkgeluk betekent voor mij het gevoel hebben dat ik ergens aan bijdraag. Dat ik meedoe in de maatschappij en dat ik mijzelf op verschillende gebieden kan ontwikkelen. Mijn toekomstige droombaan levert mij positieve energie op en zorgt ervoor dat ik in het moment kan leven in plaats van er naartoe.”

Werkgevers heb geduld

“Mijn advies voor werkgevers: wees alsjeblieft geduldig. Chronisch zieken kunnen en willen net als iedereen nieuwe dingen leren. Alleen gaat dit misschien niet zo snel als je gewend bent. Geef het de tijd die het nodig heeft. Met geduld, begrip en begeleiding ontwikkelen mensen met een chronische ziekte zich net zo goed als ieder ander. En geloof me; aan passie, motivatie en doorzettingsvermogen geen gebrek!

Klik hier voor meer info over het partnership met Emma at Work en het mentorprogramma.