Geef 8 voor een nacht

Een nachtje buiten slapen. Dat klinkt op zichzelf nog niet zo heel spannend. Toch gaat mijn nachtje in de buitenlucht specialer zijn dan het op het eerste oog lijkt.

Oorspronkelijk zou ik een koude nacht tegemoet gaan. Mijn nachtje buiten slapen stond namelijk in maart gepland. Samen met grofweg 400 anderen zou ik op de Oude Markt in Enschede deelnemen aan de Sheltersuit Sleep Out, die helaas wegens Corona niet door kon gaan. Maar Sheltersuit heeft een mooi alternatief bedacht: Geef 8 voor een nacht. Hierbij is het de bedoeling dat je 8 augustus, 8 uur buiten slaapt, € 8,- doneert en 8 mensen uitdaagt om hetzelfde te doen. In plaats van op een overvolle Oude Markt slaap je op je eigen balkon of in je eigen tuin. Helemaal corona-proof dus.

Maar wat is het doel van die nacht en waar gaat de € 8,- naartoe?
De initiatiefnemer Sheltersuit vraagt op deze manier aandacht voor het daklozenprobleem: Wereldwijd slapen miljoenen mensen noodgedwongen op straat. En dat aantal groeit met de minuut. Armoede, psychische problemen, plotseling verlies van werk, natuurrampen en oorlogen zijn de meest voorkomende oorzaken van dakloosheid. In Nederland wonen meer dan 30.000 mensen noodgedwongen op straat.

Sheltersuit produceert een water- en winddichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak. De € 8,- die ik gedoneerd heb gaat daar naartoe zodat er meer pakken gemaakt kunnen worden en kunnen worden uitgedeeld aan daklozen over de hele wereld.

Ik heb inmiddels 8 mensen uitgedaagd om ook op 8 augustus een nachtje buiten te slapen dus je bent veilig. 😉 Maar hoe mooi zou het zijn als we massaal een nachtje buiten slapen en € 8,- doneren? Gewoon omdat iedereen warmte, bescherming en waardering verdient.

Wil je meer weten over Sheltersuit? Lees dan het interview dat ik met Bas en Youp had.