Inclusieve koffiebar Jan&Koek zorgt voor vele blijmakers

Jan&Koek is dé koffiebar van de Brainport Human Campus, bemand door mensen met een arbeidsuitdaging. In samenwerking met ORO geven de Driessen Foundation en de Brainport Human Campus vorm en inhoud aan deze bijzondere plek waar met veel passie en plezier de meest verrukkelijke blijmakers worden gebakken en geserveerd.

Stap je het Atelier binnen dan hoef je alleen maar je neus achterna. Je komt automatisch uit bij Jan&Koek, een inclusieve koffiebar gevestigd in het hart van de Brainport Human Campus. Hier wordt met liefde en zorgvuldige aandacht gewerkt. De medewerkers van Jan&Koek hebben een arbeidsuitdaging en vooral een dosis talent. Maar waarom is er gekozen voor een inclusieve koffiebar? Wat betekent dit voor bezoekers en de mensen die er werken? We vroegen het aan Petra Verhappen, communicatieadviseur Driessen Foundation en Peter Smits, directeur Brainport Human Campus.

Waarom de keuze om van Jan&Koek een inclusieve koffiebar te maken?

Petra: “Maatschappelijke betrokkenheid heeft vanaf de oprichting van Driessen Groep een grote rol gespeeld. De activiteiten uit de beginjaren waren veelal kleinschalig en lokaal georiënteerd. De groei van Driessen Groep maakte het mogelijk om meer te kunnen betekenen voor de wereld om ons heen. Vanuit die gedachte én de passie voor ‘mens en werk’ is in 2017 officieel de Driessen Foundation in het leven geroepen. We zijn gestart met het verbinden van diverse (landelijke) initiatieven die onze passie delen: werkgeluk creëren voor mensen waarvoor een zelfstandige positie op de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is. Afgelopen jaren hebben we in samenwerking met die verschillende initiatieven al voor veel mensen inclusief werkgeluk weten te creëren.”

Peter: “Met de groei van Driessen Groep is ook de Brainport Human Campus ontstaan. Een plek waar de mens centraal staat en waar professionals en organisaties iedere dag bezig zijn met het mogelijk maken van werkgeluk. Toen bij de realisatieplannen bleek dat er behoefte was aan een koffiebar op de Campus was het lijntje met de Driessen Foundation snel gelegd. Hoe mooi is het om van deze bar een inclusieve koffiebar te maken, waarbij werkplekken ontstaan voor mensen waarvoor werkgeluk niet vanzelfsprekend is?”

Samenwerkingsinitiatief

Petra: “In verband met het lokale karakter zijn we in de regio op zoek gegaan naar een professionele zorgaanbieder die openstaat om in nauwe samenwerking een dagbesteding te realiseren. We zijn uitgekomen bij ORO. Samen creëren we een plek waar met persoonlijke en professionele aandacht wordt gekeken naar wensen en talenten van medewerkers. We spreken bewust van medewerkers, omdat ze ook echt onderdeel uitmaken van Driessen Groep als geheel. We zien ze als collega’s die dan misschien een arbeidsuitdaging hebben, maar vooral talent om hun dromen te behalen. In feite is Jan&Koek een smoes om ons doel te bereiken.”

Hart van de Brainport Human Campus

Peter: “Jan&Koek is de centrale ontmoetingsplek op de Brainport Human Campus. Een plek die waarde toevoegt aan de gehele campus. We willen hiermee onze familie van bedrijven én (toekomstige) bezoekers van de campus ‘verleiden’ om stappen te maken richting een inclusievere arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen.

Petra: “Middels Jan&Koek willen we anderen inspireren en motiveren om met het thema ‘inclusie’ aan de slag te gaan. We leggen de focus op de meerwaarde en de waardevolle mogelijkheden. Laat Jan&Koek een eerste zaadje zijn waaruit hopelijk nog meer mooie initiatieven gaan ontstaan met inclusief werkgeluk als resultaat.”

Het effect van Jan&Koek

Dorien, begeleidster van de Jan&-Koek-medewerkers: “Het is heel waardevol voor onze mensen om in een bedrijf te werken, om zich daar welkom en onderdeel te voelen van een team. Ze voelen bij Jan&Koek ‘dit is mijn werk’ en niet ‘dit is dagbesteding’. Dagbesteding klink toch anders, hoe waardevol het ook is. Deel uitmaken van de maatschappij en gezien worden is voor iedereen belangrijk. De wisselwerking tussen onze medewerkers en de gasten draagt daaraan bij en is iets waar ze van leren. Dat maakt mijn werk ook zo mooi, je hebt veel interactie met elkaar en medewerkers voelen dat ze echt iets voor een ander doen. Je ziet meteen dat ze heel veel voldoening halen uit de interactie met de gasten. Omdat ze erbij horen en gezien worden. Niet als iemand met een beperking, maar iemand die gewoon hartstikke goed kan werken en meekan in de maatschappij.”

Jan&Koek-medewerkster Rosalia: “Ik voel me hier heel goed. Het is leuk en gezellig en ik heb fijne collega’s. Ik vind het heel leuk om koeken te bakken, mensen koffie te geven en ervoor te zorgen dat de tafels netjes zijn. Mensen blij maken. Ik ben heel blij dat ik dit mag doen.”

Jan&Koek-medewerkster Marcella: “Ik mag hier veel leren en kan zo groeien naar een vervolgstap: een baan. Dit is een unieke kans. Structuur is voor mij heel belangrijk en dat vind ik hier. De begeleiding is heel fijn. Ze zijn positief en helpen me als het nodig is. Ik word er vrolijk van als ik hier mag werken. Ik ga ook met een fijn gevoel naar huis, en soms ook met iets lekkers van Jan&Koek. Het leukste vind ik om de gasten blij te maken. Dingen serveren en zo. Mijn begeleidster zegt ook dat ik dan straal.”

Meer Jan&Koek

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over Jan&Koek? En zie jij een Jan&Koek binnen jouw organisatie ook wel zitten? Neem dan contact met ons op via foundation@driessengroep.nl. We bespreken graag de mogelijkheden voor een tweede (of derde…of…). Samen op weg naar nóg meer inclusief werkgeluk. Wij gaan ervoor!

Dit interview is gepubliceerd in het magazine Trends in HR, uitgave september 2021.