Met Jan&Koek creëren we inclusief werkgeluk

Jan&Koek is dé koffiebar van de Brainport Human Campus in Helmond, bemand door mensen met een arbeidsuitdaging. In samenwerking met ORO geven we vorm en inhoud aan deze unieke werkpost. Met persoonlijke en professionele aandacht wordt gekeken naar wensen en talenten van de medewerkers. Jan&Koek is een plek die waarde toevoegt aan de gehele organisatie van Driessen Groep.

Samen met ORO hebben we een gezamenlijke missie: (werk)geluk creëren voor mensen waarvoor een zelfstandige positie op de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is. Hoe mooi is het dan dat 1+1 samen 3 wordt? Een luxe koffiebar in het Atelier, een gloednieuw gebouw van Driessen Groep, waar cliënten van ORO mogen werken en écht onderdeel zijn van de organisatie. Hoe dat precies is ontstaan en waarom we het avontuur met ORO wilde aangaan? Je leest het hieronder in het interview dat ORO met ons hield.

Hoe is de samenwerking tussen Driessen Groep en ORO ontstaan?

“Maatschappelijke betrokkenheid heeft vanaf de oprichting van Driessen Groep een grote rol gespeeld. De activiteiten uit de beginjaren waren veelal kleinschalig en lokaal georiënteerd. De groei van Driessen Groep maakte het mogelijk om meer te kunnen betekenen voor de wereld om ons heen. Vanuit die gedachte én de passie voor ‘mens en werk’ is in 2017 officieel de Driessen Foundation in het leven geroepen. We zijn gestart met het verbinden van diverse (landelijke) goede doelen en initiatieven die dezelfde passie delen als de Driessen Foundation: werkgeluk creëren voor mensen waarvoor een zelfstandige positie op de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is. Wij noemen dit inclusief werkgeluk. En hoe meer inclusief werkgeluk wij kunnen creëren hoe beter.

Afgelopen jaren hebben we in samenwerking met al die verschillende goede doelen en initiatieven (en met hulp van onze Driessen Foundation-ambassadeurs) al voor veel mensen inclusief werkgeluk weten te creëren. Dit is iets wat we ook de komende jaren zullen blijven voortzetten.”

Brainport Human Campus

“Met de groei van Driessen Groep is tegelijkertijd onze Brainport Human Campus ontstaan. Een plek waar de mens centraal staat en waar professionals en initiatieven iedere dag bezig zijn met het mogelijk maken van werkgeluk. Het is een warme plek waar het gevoel van balans overheerst. Waar ruimte is om persoonlijk én professioneel te zijn, ruimte is voor heart én mind, te werken én te ontspannen, te leren en te onderwijzen, oog is voor kennis, ontwikkeling én inspiratie.

Toen bij de realisatieplannen bleek dat er behoefte was aan een koffiebar op de Campus was het lijntje met de Driessen Foundation snel gelegd want hoe mooi is het om van deze bar een inclusieve koffiebar te maken waarbij werkplekken ontstaan voor mensen met een arbeidsbeperking en waarvoor werkgeluk niet vanzelfsprekend is. In verband met het lokale karakter zijn we op zoek gegaan naar een lokale, professionele zorgaanbieder die openstaat om in nauwe samenwerking een dagbesteding te realiseren. We hebben in ORO een zeer gewaardeerde samenwerkingspartner gevonden.”

Hoe ziet de samenwerking eruit?

“Jan&Koek is een waardevolle dagbestedingsplek waar met persoonlijke en professionele aandacht wordt gekeken naar wensen en talenten van de medewerkers. We spreken bewust van medewerkers omdat ze ook echt onderdeel uitmaken van Driessen Groep als geheel. We zien ze als collega’s die dan misschien wel een arbeidsbeperking hebben, maar dat is niet wat ze bijzonder maakt. Hun talent wel. En dat is wat ze bij Jan&Koek inzetten om hun doelen en dromen te bereiken. In verband met alle corona-ontwikkelingen heeft het even geduurd voordat we daadwerkelijk van start konden gaan. De Jan&Koek-collega’s zullen ieder op hun eigen manier en onder professionele begeleiding van ORO onze Campus gaan ervaren.

Wat is het doel van de samenwerking?

“Daar kunnen we heel kort over zijn: het doel van de samenwerking is het creëren van inclusief werkgeluk. Dat is de rode draad en de essentie van Jan&Koek. Dus heel eerlijk, tussen ons gezegd en gezwegen, eigenlijk is Jan&Koek een smoes om ons doel te bereiken: werkgeluk creëren voor onze bevlogen Jan&Koek-collega’s.”

Waarom vinden jullie het belangrijk dat clienten van ORO betrokken worden bij jullie organisatie?

“Binnen Driessen Groep is iedereen welkom en gelijkwaardig; wij willen werkgeluk bieden voor zoveel mogelijk mensen. Jan&Koek is hier een mooi voorbeeld van. Jan&Koek is een centrale ontmoetingsplek op de Brainport Human, een plek midden in de samenleving waar de Jan&Koek-collega’s werkgeluk kunnen en zullen ervaren. We bieden hen een plek die waarde toevoegt aan de gehele organisatie. Tegelijkertijd willen we hiermee andere familie van bedrijven én (toekomstige) bezoekers van de Campus ‘verleiden’ om stappen te maken richting een inclusievere arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen. Middels Jan&Koek willen we anderen inspireren en motiveren om met het thema ‘inclusie’ aan de slag te gaan en leggen we de focus op de meerwaarde en de waardevolle mogelijkheden. Laat Jan&Koek een eerste zaadje zijn waaruit hopelijk nog meer mooie initiatieven zullen ontstaan met inclusief werkgeluk als resultaat.”

Het interview is ook hier te vinden via de website van ORO.