Koffiebar Jan&Koek wint prijs Gouden Gift van ORO

Als blijk van waardering voor personen of organisaties die zich inzetten voor de integratie van kwetsbare mensen in onze samenleving reikt ORO jaarlijks de Gouden Gift uit. Dit keer ging de prijs naar onze koffiebar Jan&Koek.

De Gouden Gift, een kunstwerk gemaakt door de kunstenaars van ArtORO, wordt normaliter overhandigd tijdens de jaarlijkse stakeholdersbijeenkomst van ORO, maar die ging dit coronajaar niet door. Daarom werd het kleurige kunstwerk overhandigd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het fraaie Atrium van Driessen.

De tekst gaat verder onder de video

Een koffiebar met sociale missie

Jan&Koek is de naam van de nieuwe koffiebar die binnenkort geopend wordt in het nieuwste gebouw op de Brainport Human Campus, onderdeel van de Driessen Groep. Jan&Koek dankt haar naam aan het oorspronkelijke idee van grondlegger Jan Driessen, die ooit plannen had om een eigen pannenkoekenrestaurant te openen. Yvonne Leenders, medewerker arbeidsintegratie & jobcoach bij  ORO reikte De Gouden Gift uit aan Peter Smits, de manager van de Brainport Human Campus. Vanaf de start was het de bedoeling dat Jan&Koek ook een maatschappelijke rol moest vervullen en daarom werd ook de Driesssen Foundation betrokken bij dit samenwerkingsinitiatief.

Onderdeel van de familie van bedrijven

In de voorbereiding op de opening kreeg de samenwerking tussen ORO, Driessen Foundation en de Brainport Human Campus steeds meer vorm. Jan&Koek moest een espressobar worden die gerund werd door cliënten van ORO. Er werd veilige en goed bedienbare apparatuur gezocht en gekocht en geïnteresseerde cliënten meldden zich aan om in de bar te komen werken. Yvonne: “We beginnen rustig met een dag in de week. Even wennen aan elkaar, goede koffie leren maken met een zelfgemaakt Jan&Koekje. Daarna gaan we rustig uitbreiden.”

Dat laatste wil ook Peter Smits maar al te graag. “Er komt hier straks een hele grote tuin met een moestuin. Misschien willen cliënten daar wel werken. Of op andere plaatsen in onze bedrijven. Als ze hier hun werkgeluk kunnen vinden is dat natuurlijk fantastisch. Wat ons betreft worden ze ook echt onderdeel van onze familie. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook weer positieve gevolgen heeft voor het werkgeluk van onze eigen medewerkers. Jan&Koek is een win-win, dat weet ik zeker. Dit was een eerste stap, maar wat ons betreft blijft het hier niet bij.”

Fotograaf: Hein van Bakel