Living my dream

Werken met een beperking is niet vanzelfsprekend. Een soepele samenwerking ook niet. Toch wil je graag aan de slag. De 34-jarige Miranda heeft drie vormen van reuma en deelt als collega van Driessen Groep en ervaringsdeskundige haar uitdagingen en ervaringen.

Een onzichtbare, chronische aandoening. Het klinkt best heftig. Ik lach het maar wat graag weg of zwak het verhaal af. De waarheid is dat ik in mijn dagelijks leven beperkt ben ten opzichte van anderen. Wel kan ik, gelukkig, zeggen dat ik werk, al is het dan parttime. Ik zou meer uren kunnen werken maar dat betekent dan dat ik op andere vlakken in moet leveren. Nu doe ik zelf mijn huishouden, sport ik én heb ik nog een privéleven waar ik blij van word. Hierin schrappen zou me ongelukkig maken, ik heb al genoeg op moeten geven, dus dan maar parttime werken.

Ik ben een geluksvogel, met mijn combibaan en werktijden die voor mij goed te doen zijn. Enerzijds kan ik op maandag t/m woensdag onze flexibele medewerkers vooruithelpen door vragen omtrent CAO, arbeidsovereenkomsten en alles daaromheen te beantwoorden, te zorgen dat zij op tijd hun salaris ontvangen en administratieve taken zoals werkgeversverklaringen opstellen.

Op donderdag en vrijdag werk ik bij de afdeling Marketing & Communicatie waar ik écht m’n spreekwoordelijke ei kwijt kan door het tikken van teksten voor o.a. ons Samen Slim blog en de eindredactie van Samen Slim op me te nemen. Heerlijk vind ik dat.

De weg naar geluk

Het vinden van een passende baan was nog niet zo makkelijk. Dit komt ook omdat ik niet altijd heb geweten wat er met me aan de hand is en ik gewoon volle bak 40 uur dacht te kunnen werken. Dit ging natuurlijk mis en hierdoor heb ik een tijdje van baan naar baan gefladderd. Ik heb hier wel een prachtig cv aan overgehouden van 4 kantjes.

Toen ik eenmaal wist wat er speelde werd ik door het UWV belemmerd om hierover open te zijn tijdens een sollicitatieprocedure. Dit voelde zo slecht dat ik dit al snel negeerde en dus toch open kaart speelde. Gelukkig kreeg ik bij Driessen Groep de kans om te laten zien wie ik ben en wat ik in huis heb door te starten met een 0-uren contract. Dit werd binnen 4 maanden omgezet naar een dienstverband met vaste uren. Jeej!

De huidige praktijk

Hartstikke fijn om aan de slag te kunnen zonder te hoeven verbergen dat je lijf anders werkt dan dat van anderen. Maar.. juist om scheve gezichten te voorkomen, praten veel mensen met een beperking er liever niet over. Vooral verbloemen waar je last van hebt want je wil niet de stempel “zeurkous” krijgen. Inmiddels heb ik wel geleerd om openheid te geven. Het blijft lastig hoor. Wanneer ik in een nieuw team kom door interne verschuivingen moet ik opnieuw mijn verhaal doen. Ik kies er vaak voor om dit per mail te doen omdat dat veiliger voelt en ik mezelf op papier sterker vind dan wanneer ik mijn verhaal moet vertellen. Tja je bent schrijver of je bent het niet..

De uitdaging voor mij is ook om me niet te gaan verantwoorden maar juist kort en bondig uitleg te geven. “Mijn lijf werkt anders, namelijk zo en zo.” Punt. Of “Dat gaat me niet lukken door mijn aandoening. Ik zou wel (vul in) kunnen.” Een soort “tegenaanbod” doen werkt vaak het beste heb ik gemerkt.

Inclusief werkgeluk

Werkgeluk is voor mij wanneer de puzzelstukjes in elkaar vallen. Wanneer je open kaart kunt spelen en er begrip is zonder dat je zielig gevonden wordt. Een normale behandeling zoals ieder ander met begrip voor de situatie als iets niet kan. Dat creëert namelijk een fijne sfeer en dát vind ik het aller belangrijkst.

Ik heb het echt naar mijn zin bij Marketing & Communicatie, kan daar mijn perfectionisme en creativiteit kwijt en beteken zo af en toe nog iets door teksten te tikken waar een ander wat aan heeft. Werken op zich is al een doel maar ik wil vooral lekker met taal bezig blijven. Taalfouten verbeteren en er nog voor betaald krijgen ook! Living my dream!

Ik wil me nuttig voelen. Op wat voor manier dan ook een bijdrage leveren en anderen vooruit helpen. Wie weet wel met dit stuk.

Werkgevers geef ons een kans!

Wat ik aan werkgevers mee wil geven? Geef ons een kans! Desnoods door te beginnen met een 0-uren contract. Je zult zien dat we heel graag willen en ook echt kwaliteiten hebben, net als ieder ander. Heb ook een beetje geduld met ons. Het is niet makkelijk om toe te geven dat je een beperking hebt, vooral naar onszelf toe. En dat dit nu zo zwart op wit staat is best even slikken. Help ons om open kaart te spelen, zodat we ook op een slechte dag toe durven te geven dat het een k-dag is.