Meer meiden in de IT, een heel goed idee

Is ICT een mannenberoep? De cijfers doen ons dit wel geloven. Slechts één op de vijf ICT’ers is een vrouw, en dat is nog ruim genomen. Spoedige verandering is niet te verwachten. De aanmeldingen voor ICT-opleidingen door vrouwelijke studenten stagneren en dat terwijl er momenteel 100.000 ICT-vacatures zijn. Onze partner ITvitae vindt het de hoogste tijd voor een wake-up call en start op Internationale Vrouwendag met de campagne ‘Meer meiden in de IT, een goed idee’.

Social enterprise ITvitae is gespecialiseerd in het opleiden en bemiddelen van jongeren met autisme of hoogbegaafdheid en leidt haar studenten op in diverse ICT-specialisaties. Nog geen 10% van de ITvitae studenten is vrouw en dat is jammer, volgens Saskia Meeuwessen, algemeen directeur. “ICT’er een mannenberoep? Wat ons betreft niet. Sterker nog, onze vrouwelijke studenten doen het bovengemiddeld goed. Daarom verbaast het ons niet dat diversiteit ook bij onze klanten hoog op de agenda staat.”

De reden voor deze aandacht is niet alleen de schaarste op de ICT arbeidsmarkt. De digitale transformatie is in volle gang. Steeds meer beroepen vereisen digitale vaardigheden. Als de digitalisering met name door mannen wordt ontwikkeld lopen we de kans om aan belangrijke thema’s voorbij te lopen. De digitale toepassingen worden tenslotte uiteindelijk zowel door mannen als door vrouwen gebruikt. “Meer diversiteit in teams levert daarnaast aantoonbaar betere resultaten op. Onze vrouwelijke studenten doen niet onder voor hun mannelijke studiegenoten maar brengen ook andere kwaliteiten en inzichten mee, puur door hun vrouw-zijn. En dit gegeven geldt uiteraard ook andersom. Vraag is nu, hoe zorgen we ervoor dat we meisjes interesseren voor een carrière in de IT?”

Nieuw opleidingstraject voor meisjes mogelijk gemaakt door Driessen Foundation

Dit najaar breidt ITvitae haar opleidingsprogramma uit met het nieuwe opleidingstraject Java Software Developer en hoopt meer meisjes hiervoor te enthousiasmeren. Meeuwessen: “Er is veel vraag naar Java programmeurs. De kans op een mooie baan ligt voor het oprapen. ITvitae richt zich op jongeren die uitvallen in het reguliere onderwijs vanwege autisme of hoogbegaafdheid en iedereen die baat heeft bij onze lesmethodiek. Het merendeel van de mensen met een officiële diagnose autisme is man. Dit verklaart ook waarom we bij ITvitae veel minder vrouwelijke studenten hebben. Vrouwen met een autismeprofiel ontdekken vaak op latere leeftijd dat zij een vorm van autisme hebben en velen weten het te maskeren of willen het vanwege schaamte niet delen. Dat is natuurlijk doodzonde. Wij brengen hier graag verandering in. Het goed nieuws is dat de Driessen Foundation investeert in de ontwikkeling van het Java Software Developer traject en dat zij een aantal studiebeurzen beschikbaar stellen speciaal voor meisjes met autisme die aan het Java Software Developer traject willen deelnemen.”

Meer informatie itvitae.nl/meermeiden