OPNIEUW! Een social enterprise met ambitie

Het woord ‘opnieuw’, wie gebruikt het niet.. de definitie ervan is iets dat duidelijk naar voren komt bij sociale onderneming OPNIEUW! Bij OPNIEUW! kopen ze namelijk partijen kantoormeubilair op dat een tweede kans verdient, net zoals de mensen die eraan werken.

Anderen helpen en in hun kracht zetten, om bij te dragen aan hun omgeving en een betere wereld. Een mooie gedachte die Douwe Jan Boersma inspireerde toen hij zijn sociale onderneming OPNIEUW! opzette.   

Betekenisvol ondernemen  

Enerzijds draagt OPNIEUWbij aan circulaire economie, waarin meubilair een nieuw leven krijgt en afval gebruikt wordt als grondstof voor nieuw meubilair. En dat alles vanuit een kantoor in een zeecontainer, omringd door lampen van gerecyclede petflessen en stoelen met een tweede leven. “Onze showroom bestaat uit containers die omgebouwd zijn tot een kantoor en een vergaderruimte. Volledig uitgevoerd door onze metaalbewerkers, en daar zijn we trots op! In onze showroom laten we je alles zien op het gebied van circulaire kantoorinrichting.”  

Maar streven naar een betere wereld betekent voor OPNIEUW! niet alleen ervoor zorgen dat het afvalprobleem aangepakt wordt. Ze vinden het ook waardevol om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Dit doen ze door het creëren van werkplekkedie kunnen dienen als ervaringsplaats of re-integratieplaats. Maar ook de oudere medewerker die lange tijd zonder werk thuis zit krijgt opnieuw een kans. Zo werken ze samen aan een schonere, duurzamere wereld waarin oog is voor het milieu en voor elkaar. 

Het team van OPNIEUW! 

Het team van OPNIEUW! bestaat dan ook uit vakmensen die in de productievestigingen een nieuwe kans krijgen. De demontage en assemblage van meubilair vindt hier plaats. Ze hebben een eigen stoffeerderij en doen metaal- en houtbewerking. “Onze productontwerper kan creativiteit toevoegen om bijvoorbeeld van treeplanken van de oude Sprinters van de NS, compleet nieuwe stoelen te maken.” Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen, zijn positief en kunnen zich ontwikkelen. Ze hebben het vertrouwen, ze zien dat de cultuur en ontwikkeling van OPNIEUW! past bij hoe zij zich willen ontwikkelen. Het gaat hier echt om het collectief dat de markt bedient.  

Lineair versus circulair 

OPNIEUW! geeft dus op sociale wijze invulling aan circulaire werkomgevingen, om op een duurzame en maatschappelijke manier bijdrage te leveren aan een leefbare wereld, generaties lang. In ons huidige economische systeem produceren en kopen we nog te vaak in op lineaire wijze: een grondstof wordt een product en vervolgens afval of brandstof. Met producten van OPNIEUW!  zorgen we voor circulaire productie: een grondstof wordt een product en vervolgens wordt het product hergebruikt als grondstof of onderdeel van een nieuw product. Zo reduceren we de grote afvalberg. 

Wil jij een circulaire werkomgeving? 

Opnieuw! hergebruikt dus afgedankte materialen, hergebruikt afvalstromen en reststromen. Ze ontwerpen en maken iets met deze afvalproducten. Circulaire stoelen, tafels, banken, lampen, je zegt het maar. Goede materialen, 100 procent circulair,  te koop via de webwinkel. Met garantie en inruilbeloning na gebruik, want OPNIEUWheeft ook nog eens circulaire gebruiksconcepten. Een social enterprise met ambitie die niet gaat voor snel maar voor sociaal en duurzaam. Neem dus vooral een kijkje op de website van OPNIEUW!