Perspectief voor ICT-talenten met autisme of hoog­be­gaafd­heid

Dat kan toch niet waar zijn?!!” Dat was de reactie van Peter van Hofweegen en Frans de Bie, grondleggers van ITvitaetoen zij in 2013 een onderzoeksrapport lazen waarin stond dat maar liefst 20.000 begaafde mensen met autisme doelloos thuis op de bank zitten omdat ze ‘afwijken van de norm’ en daardoor vastlopen tijdens hun studie“Wij vonden dat dat anders moest want deze mensen hebben vaak ongelooflijk veel te bieden en blinken regelmatig uit in de ICT. Om dit talent onbenut te laten, kan simpelweg niet. Zeker als je kijkt naar alle openstaande ICT-vacatures”, aldus Peter. 

Frans vult aan: “Bij ITvitae leiden we mensen met autisme in kleine lesgroepen op tot volwaardige ICT-specialisten. Bij ons krijgen ze de ruimte om anders te zijn. Wij bouwen deze verborgen talenten, die vele teleurstellingen rijk zijn, langzaam weer op. Met als gevolg dat ze een mooie opleiding doorlopen, weer regie over hun eigen leven hebben, aangesproken worden op hun talenten en een mooie baan vinden. Kortom weer meedoen in de maatschappij. Belangrijkste ingrediënt? Het herwinnen van zelfvertrouwen. Ik omschrijf ons bedrijf vaak als een academie in zelfvertrouwen. 

Over ITvitae 

De oprichters van ITvitae hebben een helder en maatschappelijk doel: talentvolle mensen met autisme en hoogbegaafden die aan de zijlijn staan, perspectief bieden met een ICT-opleidingstraject op hbo/wo-niveau en sinds kort ook op mbo-niveau en aansluitend begeleiding naar een duurzame baan als ICT-professional. De ITvitae studenten doorlopen een gericht ICT-opleidingsprogramma op het gebied van Cyber Security, Data Engineering/Data Science, Software Development of ICT-Beveiligingstechniek. Inmiddels zijn al ruim 350 kandidaten opgeleid en bemiddeld naar een duurzame baan.  

Het filmpje hieronder vat hun werk mooi samen in woord en beeld. 

Zoek niet langer naar ICT-specialisten 

Het aantal vacatures voor goed opgeleide ICT-professionals stijgt onverminderd. Opvallend is de grote belangstelling voor ICT-specialisten met hoogfunctionerend autisme en hoogbegaafden. Toch is er ook nog steeds koudwatervrees en is er nog veel onwetendheid over deze bijzondere groep mensen. Herken je dit en wil je graag meer weten over de meerwaarde van deze talenten? We brengen je graag in contact met de juiste personen bij ITvitae. Door de jarenlange ervaring die ze inmiddels hebben opgebouwd brengen zij vraag en aanbod bij elkaar brengen laten dit optimaal op elkaar aansluiten. Neem hier alvast een kijkje voor de huidige beschikbare ICT-specialisten.