Rugby als start voor nieuwe kansen

Kansarme jongeren en (jong)volwassenen die van het rechte pad afwijken krijgen vaak te maken met problemen rondom gedrag, werkloosheid, criminaliteit en autoriteit. Om deze problemen te tackelen én om deze jongens een kans op de arbeidsmarkt te geven, biedt De Harde Leerschool een intensief programma met rugby in de hoofdrol.

Voor een kijkje in de keuken bij deze mooie stichting spreken we Renée Groenendijk, trainer/coach bij De Harde Leerschool. Enthousiast doet zij haar verhaal: “We zijn onlangs gestart met een nieuwe lichting, de tweede in Den Haag. Na de start in 2015 in Rotterdam, hebben we verschillende succesvolle edities gedraaid in heel Nederland. En dit jaar staan al zes trajecten op de planning.” Het is snel duidelijk dat Renée trots is op De Harde Leerschool en op ‘de jongens’. Vroeger wilde Renée gymlerares worden. Die combinatie van jonge mensen, sport en coachen komt nu volledig samen in haar rol als werkcoach bij De Harde Leerschool. Ze coacht de deelnemers en geeft trainingen gericht op zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt en in het leven. “Je moet wel oprecht van deze doelgroep houden. Veel mensen deinzen terug voor hun agressieve houding. Maar dat is alleen de buitenkant, daar moet je doorheen prikken. Door te laten zien waar de frustratie en boosheid zit, kun je vandaar uit verder werken”, licht Renée toe.

“Je moet wel oprecht van deze doelgroep houden”

In een traject van acht weken wordt rugby als middel gebruikt om de jongens fysiek fit te krijgen en respect, discipline, doorzettingsvermogen, teamgeest en gedragsregels bij te brengen. Volgens Renée is rugby bij uitstek geschikt om weer op het rechte pad te komen: “Rugby kent veel regels en respect is fundamenteel. Rugby is een harde en fysieke sport, maar je moet je agressie juist onder controle kunnen houden. Ook leren ze op elkaar te vertrouwen, elkaar constant feedback te geven.” In de middag zijn er trainingen zoals sociale vaardigheden, omgaan met veranderingen, omgaan met boosheid, jezelf presenteren en solliciteren. “Altijd in een praktische vorm. We zijn geen behandelaren, maar coaches gericht op empowerment. We kijken samen wat de deelnemer kan, wil en wat bij hem past. Dat is niet altijd meteen zijn droombaan, maar wel weer een eerste stap op de arbeidsmarkt. De werkgevers uit ons netwerk weten dat ze ervoor geknokt hebben en er klaar voor zijn. Dat draait vooral om houding en gedrag, het vakinhoudelijke leren ze gaandeweg wel.” Renée is terecht trots op het bevlogen team waar ze mee werkt. Maar benadrukt ook graag wat voor een cruciale rol de rugbywereld speelt. Zonder hun vrijwillige inzet en hun netwerk was het niet mogelijk om de deelnemers deze kansen te geven.

Vanuit de Driessen Foundation steunen wij De Harde Leerschool. Onze financiële bijdrage wordt besteed aan de verdere professionalisering van het nazorgtraject. Denk hierbij aan de toenemende inzet van coaches en de organisatie van periodieke terugkomdagen. Kijk hier voor meer informatie.

Lees het volledige artikel in de maartuitgave van het magazine van Driessen Groep, thema Balans.