Stage lopen met een visuele beperking
Heb jij er wel eens aan gedacht om iemand met een visuele beperking stage te laten lopen binnen jouw organisatie? Die kans is waarschijnlijk niet zo heel groot. Daarom zetten we vandaag, tijdens Wereld Braille Dag, Koninklijke Visio in de schijnwerpers. Deze mooie organisatie ondersteunt en stimuleert mensen met een visuele beperking bij het leven van een zo zelfstandig mogelijk bestaan, zo ook op het gebied van (toekomstig) werk.
Visio is altijd op zoek naar organisaties die mensen met een visuele beperking de kans willen bieden om hun studies af te ronden door middel van een passende stageplek. Juist nu in dit coronatijdperk is het voor studenten nog lastiger dan voorheen om een stageplek te vinden. Dus via deze weg een oproep; staat jouw organisatie ervoor open om op een inclusieve manier invulling te geven aan stageplekken? Laat het ons dan weten. We brengen je graag met de juiste persoon in contact zodat jullie samen kunnen kijken naar alle mogelijkheden. Visio ondersteunt de stagiairs en denkt graag mee over bijvoorbeeld goede verlichting, aangepaste ICT–voorzieningen en werkprocessen.
Voorbeeld uit de praktijk
Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Lees dan het ervaringsverhaal van Marc Hillen. Marc heeft juvenile retinoschisis, een zeldzame aandoening van het netvlies. Een aantal jaar geleden liep hij stage bij BAM. Hij deelt graag hoe hij met zijn visuele beperking een stageplek vond en succesvol afrondde.
“Om mijn MBO–opleiding Bouwkunde en Architectuur te kunnen afronden, was ik op zoek naar een stageplek. Dat was best lastig. Ik heb de vraag uitgezet via contacten bij oude stageplekken, internet, school, familie en vrienden. Veel werkgevers meldden dat er geen stageplek was vanwege bezuinigingen. Anderen wilden een stagiair die kon autorijden. Ook waren er sommige werkgevers, die er niet van overtuigd waren dat een slechtziende geen gevaar zou lopen op de bouwplaats, of goed mee zou kunnen draaien.
Via mijn ambulante begeleider van Visio, kwam ik in contact met BAM en mocht ik op sollicitatiegesprek komen. Ik was erg nerveus. Maar het gesprek ging goed en ik werd aangenomen. Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage. Ik werkte voornamelijk als werkvoorbereider en leerde in de praktijk brengen, wat ik op school had geleerd. Ook heb ik geleerd om beter te communiceren met mensen, zelfverzekerder te zijn, op te komen voor mijn mening en sociaal om te gaan met collega’s.”
Hulp van ambulant begeleider
“Om mijn werk te kunnen doen, kreeg ik een laptop van BAM met alle benodigde software en hardware en ben ik door twee mensen begeleid. De opdrachten die ik kreeg voerde ik zelfstandig uit en werden daarna gecontroleerd. Verder kreeg ik de mogelijkheden om mijn werkprocessen te kunnen behalen voor mijn school. Vanuit Visio heb ik contact gehad met mijn ambulante begeleidster over hoe het ging en eventuele benodigde aanpassingen. Maar het werk ging goed en ik hoefde geen extra hulpmiddelen.
Door deze stage weet ik dat het belangrijk is om goede contacten te leggen en te onderhouden. Ik heb door het zoeken naar een stageplek veel ervaring opgedaan met solliciteren. En deze werkervaring zal mij beter in staat stellen om mijn werk als werkvoorbereider goed te doen.”
Over Koninklijke Visio
Met specialistische expertise kijken naar wat wél kan in plaats van wat níet kan. Dat is wat ze bij Visio doen voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuigelijke beperking hebben. Visio ondersteunt en stimuleert mensen met een visuele beperking bij het leven van een zo zelfstandig mogelijk bestaan, samen met de mensen om hen heen. Zo bieden zij informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Kijk hier voor meer informatie.