Syrische vluchtelingen op bezoek

Deze week hadden we bezoek van een groep Syrische vluchtelingen die bij Fontys Hogeschool voor HRM en Psychologie, en ondersteund vanuit het UAF, een opleiding volgen ter voorbereiding op een HBO-studie.

Aan de hand van een gevarieerd programma maakten de studenten onder andere kennis met de waarde van werkgeluk en gaf Jeroen Driessen uitleg over de manier waarop Driessen Groep hier vorm en inhoud aan geeft. Omdat een aantal cursisten nog hun inburgeringsexamen moet halen werd aan de hand van een quiz de kennis van de Nederlandse maatschappij getest. Pittige vragen voor deze nieuwkomers maar voor sommigen van ons misschien wel net zo lastig, want weet jij bijvoorbeeld wie de eerste Nederlandse koning was? En waarom Nederland vaak Holland wordt genoemd?

Tijdens de workshop ‘Oordelen zonder vooroordelen’ werden de cursisten bewust gemaakt over hoe om te gaan met vooroordelen waar de studenten misschien straks op de arbeidsmarkt mee te maken gaan krijgen.

Na een gezamenlijke lunch, waar onder andere fattoush – een geliefd gerecht uit het Midden-Oosten – op het menu stond, werd de dag afgesloten door een bijdrage van studenten van het Sociaal Innovatie Centrum voor werkgeluk. Zij hielpen de Syrische studenten met het maken van een korte, kernachtige pitch om zichzelf te presenteren. Hetgeen hen helpt om op actieve wijze een netwerk op te bouwen. Een aantal studenten nam de proef op de som door hun pitch ook daadwerkelijk voor te dragen aan de rest van de groep. Cursist Anes Aljebai presenteerde zich wel heel bijzonder door een persoonlijk en zelf geschreven gedicht voor te dragen. Bijzonder indrukwekkend, zeker als je je realiseert dat deze jonge mensen pas 2 jaar in Nederland zijn.

Al met al was het een mooie en waardevolle dag waarin verschillende krachten gebundeld zijn om deze groep een extra zetje in hun carrière te geven. We zijn trots dat we vanuit onze foundation betrokken zijn geweest bij de opzet en organisatie van deze coachingsdag want ook op deze manier kunnen we een verschil maken voor mensen waarvoor werkgeluk niet vanzelfsprekend is.