TaalHelden

Toen het dochtertje van José Bunselaar klein was, zette ze cassettebandjes met sprookjes voor haar op. Ze kon haar kind niet voorlezen. En toen ze op latere leeftijd ging scheiden, snapte ze niets van de scheidingspapieren en ging het goed fout. En daar had ze schoon genoeg van. Omdat ze niet haar hele leven lang afhankelijk van anderen wilde zijn, is ze op eigen initiatief weer de schoolbanken ingegaan om te leren lezen en schrijven. En met succes want vorige week stond José als één van de trotse winnaars van de TaalHeldenprijs op het podium van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden reikte voor de vijfde keer de TaalHeldenprijzen uit.

De TaalHeldenverkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven, een organisatie die wij vanuit de Driessen Foundation steunen. De TaalHeldenprijzen worden uitgereikt aan mensen die uitblinken in succes, daadkracht en inspiratie en helpen aan een geletterd Nederland.

Een samenleving waar iedereen kan meedoen

Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem in Nederland. Meer dan 2.5 miljoen mensen kunnen onvoldoende lezen, schrijven, rekenen en met computers omgaan. Er is veel moed en doorzettingsvermogen nodig om er voor uit te komen dat je laaggeletterd bent. En als je er voor uit komt, is het belangrijk dat je goed wordt geholpen. De verhalen die tijdens de TaalHeldenverkiezing werden gedeeld spraken tot de verbeelding en dragen bij aan het doorbreken van het taboe omtrent dit onderwerp. Want dit probleem aanpakken draagt bij aan een Nederland waarin iedereen kan meedoen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is daarbij een belangrijke voorwaarde. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan en heb je minder grip op bijvoorbeeld je gezondheid en je geldzaken. Wij steunen Stichting Lezen & Schrijven en zetten ons samen met hen in om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen. Kijk hier voor meer informatie.