Anders denken werkt

ITvitae zet zich in voor mensen met autisme. Mensen die uitermate slim zijn, maar nog te vaak aan de zijlijn staan als het gaat om werk. Medeoprichter en directeur Frans de Bie van ITvitae zet zich samen met zijn team in voor een betere positie van deze bijzondere groep mensen op de arbeidsmarkt. Want over talenten beschikken ze, en niet zo’n beetje ook. 

Hoe is ITvitae ontstaan?

Frans: “Laat ik bij het begin beginnen. In 2012 leerde ik Peter van Hofweegen kennen. We waren collega’s en hielden ons bezig met het ontwikkelen van talentsoftware. Vanuit de behoefte om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wereld, namen we ons voor om samen iets te doen voor mensen die veel talent hebben, maar het zelf net niet redden binnen het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt. We zagen op dat moment dat maar liefst 25.000 super slimme mensen met autisme werkloos thuiszaten. 

“Ons uitgangspunt: ‘Hoe kunnen we deze mensen een stap laten maken naar een maatschappelijke carrière?’ We zijn eerst gesprekken aangegaan met kandidaten om de wensen en behoeften in kaart te brengen. Hierdoor werd voor ons helder op welke manier we ITvitae moesten aanpassen om deze mensen succesvol te laten zijn. Na een half jaar kwam Harry Lemmens, met als achtergrond klinisch psycholoog en ICT-deskundige, ons team versterken. Een mooie combinatie was geboren.” 

Hoe ging dat verder?

“Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team met 24 collega’s die hier niet primair werken omdat ze geld willen verdienen, maar omdat ze iets bijzonders willen doen voor een bijzondere doelgroep. Dagelijks zorgen we er met z’n allen voor dat mensen met de diagnose autisme, die nu aan de zijlijn staan, een duurzame en betaalde baan krijgen op ICT-gebied. Kandidaten kunnen zich specialiseren en kwalificeren als Software Tester, Cyber Security Specialist, Software Developer of Data Science Professional. Kortom: wij scouten bijzondere talenten, leiden ze op, bieden coaching en uiteindelijk brengen wij IT-specialisten naar de arbeidsmarkt.”

Op welke manier dragen jullie bij aan het werkgeluk van de kandidaten?

“Veel kandidaten die bij ons terechtkomen hebben nog nooit gewerkt. Na lang thuiszitten geloven veel mensen niet meer dat ze nog iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Het duurt bij de meeste deelnemers dan ook enkele maanden voordat ze in een goed ritme komen en zich volledig op de studie kunnen richten. Maar dan gaan ze er ook helemaal voor. Die bijzondere groei zien we bij veel van onze deelnemers. Meedoen in de maatschappij, een eigen inkomen en bovendien bezig zijn met een vak waarin je wordt gewaardeerd om je talenten is werkgeluk in optima forma als je het mij vraagt.” 

Hoe ziet de toekomstdroom van ITvitae eruit?

“Sinds de oprichting hebben we ruim 170 talenten met autisme opgeleid en bemiddeld naar werk. Toch is een groot deel van werkend Nederland nog onbekend met collega’s die een vorm van autisme hebben. Om hier verandering in te brengen organiseren wij kennissessies voor HRM’ers, leidinggevenden en ICT-professionals. Vragen als: ‘Wat maakt medewerkers met autisme zo bijzonder? Waar kan ik als collega of HRM’er rekening mee houden? Wat betekent neurodiversiteit voor mijn organisatie?’ worden tijdens deze sessies beantwoord. Onze droom is dat we in de toekomst zoveel mogelijk mensen werkgelukkig maken.”

Wat is je tip aan werkgevers die aan de slag willen met inclusief werkgeverschap?

“Durf anders te denken én anders te kijken. Vaak vorm je in een aantal seconden een beeld van iemand. Normaal gesproken klopt die eerste indruk wel aardig. Maar bij mensen met autisme zit je er vaak helemaal naast. Tijdens een sollicitatiegesprek scheppen zij bijvoorbeeld niet op over dingen waar ze goed in zijn. En werkzaamheden ‘verdoezelen’, waar ze misschien minder goed in zijn, dat is al helemaal niet voor ze weggelegd. Neem meer tijd ervoor om erachter te komen waar het werkelijke talent zit. 

Je zult zien dat je aangenaam wordt verrast. Neurodiversiteit maakt de wereld in alle opzichten mooier.”

Driessen Foundation

Vanuit de gemeenschappelijke deler ‘werkgeluk mogelijk maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zijn we vanuit de Driessen Foundation een partnership aangegaan met stichting ITvitae Learning. Wij steunen daarmee het leertraject naar werk met het opleidingsprogramma Software Developer. Kijk hier voor meer informatie.