Werk aan de winkel

Dagelijks werk ik met inspirerende collega’s aan mooie projecten en soms met zoveel plezier dat ik met buikpijn van het lachen naar huis ga. Af en toe kom ik moe thuis, maar altijd vol met bijzondere verhalen. Werken met plezier is voor mij belangrijk en gelukkig heb ik nog nooit zonder werk gezeten. Daardoor lijkt het bijna een vanzelfsprekendheid. Maar vanuit mijn rol als adviseur social return weet ik dat dit voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. 

Dat geldt zeker voor mensen die niet in het ‘perfecte plaatje’ passen. Mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en steeds tegen een muur aanlopen. Die niet eens de kans krijgen om aan te tonen dat ze, ondanks of soms dankzij, hun ‘anders zijn’ goed kunnen functioneren. Mensen die zo vaak zijn afgewezen dat ze het geloof in zichzelf soms zijn verloren.   

Het kan anders 

Gelukkig ken ik ook genoeg voorbeelden van mensen die na een hele rits afwijzingen, tegenslagen en teleurstellingen een kans krijgen om bij een werkgever te laten zien dat ze meer zijn dan hun handicap of leeftijd. Het is prachtig om te zien dat zo iemand dan helemaal opbloeit. Niet alleen als werknemer, maar ook als mens. Je eigen geld verdienen, collega’s hebben, anekdotes kunnen vertellen over je belevenissen. Werken is zoveel meer dan alleen een salaris.  

Beren op de weg 

Wanneer mijn werkgever Driessen een grote aanbestedingsopdracht gegund krijgt, hoort daarbij dat je als bedrijf iets terugdoet voor de maatschappij in de vorm van extra inspanningen voor mensen met een afstand (klein of groot) tot de arbeidsmarkt. Als adviseur social return geef ik hier samen met onze opdrachtgevers invulling aan. Hierbij kijken we naar de kansen en mogelijkheden, waardoor mensen die nu langs de kant staan weer van waarde zijn en mee kunnen doen.  

En ondanks het feit dat bijna iedereen het erover eens is dat deze groep mensen een kans verdient, blijken er in de praktijk enorm veel beren op de weg te zitten. Ingewikkelde subsidieregelingen, het gevoel risico te lopen dat deze mensen eerder uitvallen, extra kosten voor aanpassingen op de werkvloer, extra begeleiding van de leidinggevende en collega’s. Zomaar een greep uit de bulk bezwaren. Leidinggevenden gunnen vaak mensen wel een kans, maar liever niet op hun eigen afdeling.  

We kampen met een krappe arbeidsmarkt, maar er wordt heel veel talent onbenut gelaten. Vanwege bovenstaande overwegingen. Die soms terecht zijn, maar vaak ook niet. Nog steeds zijn er extra inspanningen nodig om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. 

Werk aan de winkel 

Begrijp me niet verkeerd, ik voer mijn functie met heel veel plezier uit, maar toch hoop ik dat de rol van adviseur social return in de toekomst overbodig wordt. Dat, bij het werven van nieuwe mensen, het ‘anders’ zijn geen issue meer is. Want we zijn tenslotte allemaal anders toch? Dus kom, laten we met z’n allen die beren op de weg verslaan. Geef mensen met buitengewone talenten een kans. Je zult zien dat het bergen met werkgeluk oplevert. En dat is heel veel waard! 

Inspiratie nodig? Kom naar het event ‘Buitengewoon inclusief werkgeluk’! 

Op 22 november organiseert de Driessen Foundation het event ‘Buitengewoon inclusief werkgeluk’. Een event rondom het thema diversiteit en inclusiviteit waarbij informeren, inspireren & concretiseren centraal staat. Door in te zoomen op ontwikkelingen, inzicht te geven in een best practice, het aanreiken van tools en het delen van kennis ontdekt u op welke manier u, binnen uw organisatie, vorm en inhoud geeft aan inclusief werkgeluk.