Werkgeluk door sociale innovatie

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer in hun kracht zetten. Dat is het doel van het project: BEE-4 IT van onze partner BEE-Ideas, een stichting die bedrijven helpt in hun zoektocht naar nieuw IT-talent door sociaal te ondernemen. Daarvoor werkt de stichting samen met het UWV en Nederlandse gemeenten middels het Sociaal-Innovatieplan. Samen zetten zij zich in om uitkeringsgerechtigden klaar te stomen tot IT-professional. Een interview met initiatiefnemer Benjamin Truijen. “Dit programma kan de kick-start zijn om weer aan het werk te gaan en werkgeluk te ervaren.”

Wat houdt het project in?

“BEE-4 IT zorgt ervoor dat mensen – die om wat voor reden dan ook aan de zijlijn staan – weer zichtbaar worden en mee kunnen doen in de samenleving. Wij richten ons daarbij specifiek op mensen die affiniteit hebben met of passie hebben voor IT. We kijken daarvoor in de ‘kaartenbak’ met uitkeringsgerechtigden. Van mensen met een WW-uitkering tot een bijstandsuitkering. De deelnemers van het programma krijgen de kans om te onderzoeken of IT iets voor hen is. Zo ja, dan helpen wij ze om zich om te scholen.”

Hoe gaat dat in de praktijk?

“Gedurende drie maanden volgen de kandidaten verschillende IT-workshops. Van development en testen tot beheer en informatiemanagement. Vervolgens gaan ze zélf aan de slag. Ze doen praktijkervaring op en onderzoeken hoe het is om met IT-systemen te werken. Na drie maanden kunnen de kandidaten hun digitale vaardigheden diploma halen. Dit document staat vervolgens officieel geregistreerd bij DUO. Als de deelnemers na die drie maanden verder willen in dit vak, dan kunnen ze instromen in een van onze andere initiatieven en op die manier weer instromen in het arbeidsleven.

Kun je een ander sociaal innovatieplan initiatief noemen?

“De software straat is een mooi voorbeeld. Een groepje deelnemers gaat gedurende zes maanden bij een bedrijf aan de slag en krijgt daarbij fulltime begeleiding van iemand van BEEIdeas. Ideaal om IT-werkzaamheden uit te besteden en een eigen wervingspool op te bouwen. Op dit moment maakt zo’n groep een website voor de Driessen Foundation. En niet zomaar een. Het gaat om een website die ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan een voorleesfunctie of het vergroten van tekst om de leesbaarheid te bevorderen. We maken mét de doelgroep een website voor de doelgroep. Hoe mooi en innovatief is dat!?”

Waarom zouden bedrijven gebruik moeten maken van de Sociaal-innovatieplan initiatieven?

“Om te beginnen krijgen ze een team enthousiaste en leergierige ‘meewerkers’. En grote kans dat er een of meerdere serieuze kandidaten blijven ‘hangen’. Daar kun je mooi het tekort aan IT-professionals mee oplossen. En misschien wel de belangrijkste reden: hoe mooi is het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om weer in te stromen? Mijn oproep is dan ook: kijk naar de kwaliteiten en interesses van iemand, niet alleen maar naar het CV.”

Succesvolle samenwerking

Pieter Sanders, onderwijsdirecteur van Summa College is een van de opdrachtgevers van een groepje ‘meewerkers’ van het project BEE-4 IT. Hij vertelt enthousiast: “Bij onze opleidingen Software Development & ICT beheer is er eigenlijk altijd een tekort aan docenten. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met BEE-Ideas. Op dit moment zijn er vijf potentiële aspirant docenten gestart die bij ons stage lopen en snuffelen aan het vak. Daar zijn we ontzettend blij mee. Niet alleen omdat wij dringend op zoek zijn naar nieuwe collega’s, maar ook omdat we iets goeds willen doen voor de maatschappij. Iedereen kan in een situatie belanden waarin het even wat minder lekker loopt. Dan hoop je tegen een omscholingstraject als BEE-4 IT aan te lopen. Mooi dat we daaraan kunnen bijdragen.”

Interesse?

Als werkgever geïnspireerd en geïnteresseerd? En ook bereid om sociaal te gaan ondernemen? Bezoek dan www.sociaal-innovatieplan.nl.

Dit interview is gepubliceerd in het magazine Trends in HR, uitgave september 2022