Zo neem je mensen met een arbeidsbeperking aan
Nederland telt zo’n 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten volgens het CBS. Iets meer dan 1 miljoen hiervan zijn officieel arbeidsongeschikt verklaard, maar 660.000 behoren nog steeds tot de beroepsbevolking. Deze mensen worden door een ziekte of een handicap belemmerd in het vinden of uitvoeren van werk. Dit terwijl 25% van jonge arbeidsgehandicapten (25-40 jaar) wel (meer) wil werken.
Naast deze ‘officiële arbeidsgehandicapten’, telt Nederland ook veel mensen met een arbeidsbeperking, denk aan iemand met dyslexie. Deze mensen vallen niet onder de regels van arbeidsgehandicapten, maar ondervinden wel degelijk belemmeringen in het vinden en uitvoeren van werk.
Drempel
Toch blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat de helft van Nederlandse werkgevers niet van plan is om meer arbeidsgehandicapten aan te nemen. Als reden hiervoor geven zij aan dat ze geen geschikte functies hebben of onvoldoende capaciteit hebben om geschikte aanpassingen te maken.
“De grootste drempel voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen is dat ze niet weten, waar ze moeten beginnen.”, aldus Olav van Doorn van Nationale Talentenbank. Ook Bert van Boggelen, van De Normaalste Zaak – een organisatie die zich inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt – sluit zich hierbij aan. Ook noemt van Boggelen bureaucratisch papierwerk en onvoldoende ondersteuning bij de begeleiding van arbeidsgehandicapten als drempel.
Het proces van het zoeken tot het aannemen van een arbeidsgehandicapte werd door middel van een infographic in kaart gebracht door Viking Direct.
Bekijk deze infographic, met daarin praktische tips die helpen bij het wervingsproces, via Trends in HR, het HRM-contentplatform voor de publieke sector.
Bronnen: Blog Vikingdirect.nl, cbs.nl, scp.nl