
De harde feiten en waarom ze ertoe doen
Soms wordt aangenomen dat iedereen die wil werken, ook een baan kan vinden. Maar de realiteit is vaak anders. In Nederland staan tussen de 1 en 3 miljoen mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Wie zijn deze mensen en waarom lukt het hen niet om werk te vinden? Uit het impactonderzoek Aan de Zijlijn blijkt dat structurele barrières ervoor zorgen dat talenten onbenut blijven.
Veel van deze mensen willen wél werken, maar worden gehinderd door belemmeringen zoals gezondheidsproblemen, discriminatie of een gebrek aan netwerk en opleiding. Dit betekent dat zij vaak onzichtbaar blijven voor werkgevers, ondanks hun potentieel en vaardigheden.
Feiten & cijfers uit ons onderzoek
1,2 miljoen mensen die nu niet (of minimaal) aan het werk zijn en meer uren willen maken, maar dit niet kunnen vanwege externe factoren.
2,9 miljoen mensen die worden aangeduid als 'niet beschikbaar' vanwege pensioen, studie of arbeidsongeschiktheid.
55-plussers worden minder vaak aangenomen na een werkloosheidsperiode dan jongere kandidaten, ondanks hun ervaring.
1 op de 4 mensen die in 2018 solliciteerde vermoedt bij een afwijzing te zijn gediscrimineerd.
- Flexwerkers krijgen veel minder scholingsmogelijkheden dan mensen in vaste dienst, wat hun doorgroeikansen beperkt.
Deze cijfers maken duidelijk dat er structurele obstakels zijn die niet zomaar door werkzoekenden zelf kunnen worden opgelost. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van werkgevers, HR-professionals en beleidsmakers.
Waarom zijn deze cijfers belangrijk?
Deze statistieken laten zien dat er een mismatch is tussen talent en de arbeidsmarkt. Het probleem is niet alleen de beschikbaarheid van werk, maar ook de toegankelijkheid ervan. Veel werkgevers zoeken medewerkers, maar richten hun werving onbewust op een beperkte groep kandidaten. Mensen met een 'gat' op hun cv of zonder de juiste diploma's vallen hierdoor vaak buiten de boot, terwijl zij met de juiste ondersteuning prima inzetbaar zouden zijn.
Daarnaast speelt discriminatie nog steeds een rol. Onderzoek toont aan dat sollicitanten met een niet-Nederlandse achternaam minder vaak worden uitgenodigd voor gesprekken en dat oudere werkzoekenden minder kans maken dan jongere kandidaten. Dit heeft niets te maken met hun kwalificaties, maar alles met beeldvorming en vooroordelen.
Hoe lossen we dit op?
Werkgevers en beleidsmakers kunnen hier actief op inspelen door:
Inclusief werven, door sollicitanten niet alleen te beoordelen op diploma's en werkervaring, maar ook op motivatie en vaardigheden.
Scholingsbudgetten toegankelijker maken voor werkzoekenden zonder formele kwalificaties.
Flexibele functieprofielen creëren, waarin ook mensen met beperkingen of zorgtaken passen.
- Jobcarving inzetten om taken op te splitsen en optimaal gebruik te maken van talent.
Driessen Foundation werkt samen met organisaties om deze obstakels te doorbreken en meer mensen een eerlijke kans te geven. Wil je weten hoe we mensen aan de zijlijn naar werk helpen? Lees hier inspirerende verhalen en ontdek wat jij kunt doen.