Terug
Verhaal

Doorgaan, ook als het moeilijk is

woensdag 8 november 2017

Ahmed aan het werk met hulp van UAF

Ahmed is een Syrische vluchteling en werkzaam als arts-assistent Reumatologie bij het Medisch Centrum in Leeuwarden.

“Ik ben opgegroeid ten noordoosten van Aleppo en rondde met succes mijn middelbare school af. Ik werd geselecteerd en mocht naar Jemen om geneeskunde te studeren. Na het behalen van mijn diploma keerde ik terug naar Syrië. Nadat ik daar 2,5 jaar als schoolarts werkte ben ik in verband met de onveilige situatie gevlucht en in Libië terechtgekomen. Daar heb ik ruim een jaar gewerkt op de spoedeisende hulp voor kinderen. Maar ook daar was het, net als in Syrië, een onhoudbare situatie en besloot ik, samen met mijn vrouw en zoon, om in 2014 naar Nederland te vluchten. Hier heb ik een assessmentprocedure voor buitenlands gediplomeerde artsen doorlopen. Normaal gesproken moeten buitenlandse artsen na deze procedure coschappen lopen. Maar gezien de goede prestatie kon ik het assessment in recordtempo afronden met een mooie baan als resultaat."

"Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen. Het UAF heeft gezorgd voor begeleiding, het verschaffen van informatie en niet geheel onbelangrijk voor een deel van de financiering van de examens. Dat de Driessen Foundation zich inzet voor instanties zoals het UAF vind ik fantastisch. Een financiële bijdrage maakt namelijk echt een verschil en betekent uiteindelijk dat vluchtelingen zoals ik eerder iets terug kunnen doen voor de maatschappij."

"Maar als ik heel eerlijk ben is het niet altijd makkelijk. De omgeving, de bedrijfscultuur, de taal, het elektronische systeem, alles is anders. Ik merk wel dat het elke dag een beetje makkelijker gaat. De betrokkenheid en ondersteuning van collega’s van de afdeling Reumatologie en de contacten met patiënten zorgen ervoor dat ik dagelijks werkgeluk ervaar. Op persoonlijk vlak is mijn geluksgevoel heel dubbel. Dagelijks denk ik aan mijn familie in Syrië die te kampen heeft met alle ellende daar. Aan de andere kant besef ik me daardoor maar al te goed dat ik hier in Nederland een prachtig mooi leven heb. We zijn veilig, ik heb werk, mijn vrouw volgt een opleiding, mijn zoon krijgt taallessen en we kunnen zelfs op vakantie gaan."

"Mijn advies voor vluchtelingen die op zoek zijn naar nieuwe kansen voor de toekomst: geef nooit op! Wacht niet af en denk niet dat het moeilijk of 'niet te doen' is. Begin, probeer en ga door. De aanhouder wint!"