Terug
Publicatie

Impactonderzoek 'Aan de Zijlijn'

maandag 17 juni 2024

Medewerkers Jan en Koek

In Nederland staan tussen de één en drie miljoen mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Mensen die niet de juiste kans krijgen om hun talenten te laten zien. Dit onderzoek gaat over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: wie zijn deze zijlijners en waarom blijven zij aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan?

Gebeurtenissen met veel impact

Het leven zit vol transitiemomenten die bepalend zijn voor hoe we ons kunnen ontwikkelen in onze loopbaan. De keuze voor een studierichting, het starten met een (eerste) baan, (chronisch) ziek worden, een ongeval krijgen en ontslagen worden zijn voorbeelden van kritieke gebeurtenissen die impact hebben op onze positie op de arbeidsmarkt. Wie te maken krijgt met veel tegenslag loopt meer risico om aan de zijlijn van de arbeidsmarkt te belanden.

Acht zijlijnfactoren

Deze publicatie geeft inzicht in acht verschillende factoren die voorspellen of een gebeurtenis mensen richting de zijlijn van de arbeidsmarkt schuift of niet.  Het wiel met de acht zijlijnfactoren toont dat zijlijners op verschillende manieren afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Toch kan er met relatief kleine acties impact gecreëerd worden voor individuen om weer werkgeluk te ervaren. Driessen Foundation wil je met deze publicatie inspireren met voorbeelden die mensen toegang tot de arbeidsmarkt en werkgeluk geeft.

Download de onderzoeksresultaten

De publicatie wordt direct gedownload naar je Downloads-map.