
Werk is meer dan alleen een bron van inkomen. Het geeft structuur, sociale verbinding en een gevoel van eigenwaarde. Maar niet iedereen krijgt dezelfde kansen op werkgeluk. Veel mensen ervaren drempels bij het vinden en behouden van een baan. Dit kan te maken hebben met persoonlijke omstandigheden, zoals een beperking of mantelzorgtaken, maar ook met structurele obstakels zoals vooroordelen, starre functieprofielen of een gebrek aan opleidingskansen.
Uit het impactonderzoek Aan de Zijlijn blijkt dat kleine interventies een enorme impact kunnen hebben op het toegankelijk maken van werk voor een bredere groep mensen. Werkgevers hoeven geen ingrijpende beleidsveranderingen door te voeren om een verschil te maken - soms zijn kleine aanpassingen al genoeg om iemand een kans te geven.
Kleine aanpassingen met grote resultaten
Flexibele werktijden & hybride werken
Niet iedereen kan een fulltime 9-tot-5 baan aannemen. Mensen met chronische ziekten, mantelzorgtaken of beperkingen hebben baat bij flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken. Dit verlaagt de drempel om te blijven werken en vergroot de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Buddy-systemen voor een zachte landing
Nieuwe medewerkers koppelen aan een ervaren collega zorgt voor een soepele integratie, zeker voor mensen die een lange tijd niet hebben gewerkt. Een buddy kan helpen met praktische vragen en sociale binding binnen het team stimuleren.
Jobcarving en inclusieve functieprofielen
Veel werkzoekenden hebben de juiste vaardigheden, maar niet de 'juiste' papieren. Door banen anders in te delen en takenpakketten slimmer te verdelen, kunnen werkgevers een bredere groep mensen kansen bieden.
Investeren in ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden
Mensen zonder formele opleiding of met een 'gat' op hun cv krijgen vaak minder kansen. Door praktijkgerichte opleidingen en interne doorgroeitrajecten aan te bieden, kunnen werkgevers bijdragen aan sociale mobiliteit.
Praktijkvoorbeeld
Bij Driessen Foundation geloven wij dat kleine aanpassingen een groot verschil maken. Zulke aanpassingen zijn vaak gemakkelijk toe te passen in de praktijk. Een voorbeeld daarvan is het verlagen van drempels in sollicitatieprocedures, waarbij werkgevers kandidaten selecteren op basis van motivatie en vaardigheden in plaats van strikte diploma-eisen. Deze methode hanteren wij in het selectieproces van ons werk- en ontwikkelprogramma Sterk aan het Werk. Dit zorgt voor een diverse en betrokken werkvloer.
Meer weten? Lees hier hoe we samen werken aan inclusief werkgeluk en hoe jouw organisatie hieraan kan bijdragen.