Terug
Verhaal

Koffie, koekjes en jezelf mogen zijn

maandag 6 november 2023

Tim de poseert voor een betonnen muur

Tim is een jonge man van 23 jaar, met veel enthousiasme en waardevolle vaardigheden. Tim is slim en heeft een passie voor treinen en vliegtuigen. Hij kan je er alles over vertellen. Door zijn autisme heeft hij af en toe net wat meer aandacht en begeleiding nodig maar in het arbeidsproces is daar vaak geen tijd voor. Bij Jan&Koek heeft Tim een plek gevonden waar die extra aandacht wél is. Hij kan zichzelf zijn en dit heeft ervoor gezorgd dat hij elke werkdag zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij met zijn harde werkmentaliteit, bakkunsten en verkooptalent. Dit alles altijd met een praatje en een lach!

Tim werkt sinds eind 2021 via ORO bij Jan&Koek. Dat was in het begin wel spannend. Tim heeft namelijk eerder dagbesteding gedaan, buiten ORO om, en die ervaringen waren niet bepaald prettig. Tim: “Je kon merken dat ze daar vooral commercieel bezig waren, en minder gericht op ons, op wat wij kunnen en graag willen. Bij Jan&Koek merk ik dat het écht anders is. De verwachtingen die ze van je hebben, passen ook bij wat je kunt. Als ik bijvoorbeeld tijd nodig heb om tussendoor even uit te rusten dan kan dat.”

Wat maakt het werken bij Jan&Koek zo leuk?

Tim: “Thuis is maar thuis. Dat kan gezellig zijn maar ook saai, eentonig. Ik heb dan steeds hetzelfde kleine groepje mensen om me heen. Bij Jan&Koek ben ik meer onder de mensen en kan ik echt bezigzijn.” “Er komen veel verschillende klanten bij Jan&Koek. Maar de meeste zie je vaak terugkomen. Dan kun je ook meer een praatje met ze maken en grapjes maken. Er komen ook weleens nieuwe klanten en daar ben ik dan natuurlijk ook vriendelijk tegen. Maar dat is toch anders. Ik denk dat het vooral de mix van nieuwe en bekende klanten is die ik leuk vind.”

Wat mag je allemaal doen bij Jan&Koek en wat vind je het leukste?

“We mogen koekjes bakken en koffiezetten, bestellingen aannemen en de kassa bedienen, afruimen en de vaat doen maar ook bijvoorbeeld de koelkast schoonmaken. Als het druk is dan doet één iemand kassa, iemand maakt de koffie en een ander geeft de koekjes aan de klanten. De koekjes geven vind ik wel het leukste. Dan is er altijd wel tijd voor een praatje met de klanten en om een grapje te maken. Aan het eind van de werkdag denk ik ook: met die persoon heb ik gelachen, dat was leuk. En dan kom ik blij thuis.”

Elke baan heeft wel z’n mindere kanten. Welke werkzaamheden bij Jan&Koek vind je het minst leuk?

“Het minst leuk vind ik de schoonmaak. En dan bedoel ik de wekelijkse taken, niet de dagelijkse schoonmaakklusjes. Het hoort er allemaal bij en dat is goed, ik vind het ook niet erg om te doen maar minder leuk dan andere dingen. De wekelijkse schoonmaaktaken zijn grotere klusjes, die duren ook langer om te doen.” “De vaat vind ik niet erg om te doen. Ik heb dan meestal muziek aan en kan mijn werkdag rustig afsluiten met het doen van de vaat. Dat werkt voor mij goed. We krijgen ook de keuze welke taken we willen doen, we mogen dus zelf meedenken en aangeven wat we wel of niet leuk vinden. Maar sommige dingen vindt niemand echt leuk dus die verdelen we dan om de beurt.”

Over Jan&Koek

Jan&Koek is een samenwerking tussen ORO en de Driessen Foundation en een waardevolle dagbestedingsplek waar mensen met een arbeidsuitdaging veel persoonlijke en professionele aandacht krijgen. Met plezier en passie wordt jouw kopje koffie hier bereid. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet een lekker koffiemomentje én bijdragen aan het werkgeluk van anderen?