Terug
Nieuws

Onthaasten kan bij sociale koffiebar Jan&Koek

maandag 12 juni 2023

Sociale koffiebar Jan en Koek met Han die appelflappen op een schaal draagt

Wie haast heeft, is bij koffiezaak Jan&Koek in Helmond aan het verkeerde adres. Cappuccino’s en koekjes worden hier klaargemaakt door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. En dat gebeurt op initiatief van werkgever Driessen Groep en zorgaanbieder ORO. ,,Winst? We zijn blij al blij als we quitte draaien.” Han van Eijk (48) heeft geen pedagogische achtergrond, maar hij lijkt gemaakt voor de job. In tegenstelling tot veel andere mensen heeft hij engelengeduld. De veertiger werd een klein jaar geleden gepolst om bedrijfsleider te worden van de sociale koffiebar, die te vinden is op de Brainport Human Campus aan de Vlamovenweg. ,,Ik was toen nog calculatiespecialist bij een schoonmaakbedrijf. Toch wat anders, hè. Maar goed, toen belde Jeroen Driessen, de directeur hier. Of ik het zag zitten om deze koffiebar te runnen, met mensen die snel overprikkeld zijn. Jeroen was zó enthousiast, toen kon ik eigenlijk geen nee zeggen.”

Samen op stap

Van Eijk zat bij Driessen in de klas, ging er mee op stap en vierde in het verleden vakanties met de huidige CEO van de grote HRM-dienstverlener. De Driessen Groep is vooral actief in de publieke sector, maar probeert ondertussen ook sociaal-maatschappelijk van waarde te zijn. Dat gebeurt via de zogeheten foundation. Onder die vlag opereert Jan&Koek nu ook. ,,Het gaat echt om het werkgeluk, hier”, zegt Van Eijck, in een van de gebouwen op de campus, aan de rand van Helmond. ,,Kijk, dit zijn collega's met een verstandelijke beperking, of met een autistische stoornis. Dan kan het soms iets langer duren voordat de koffie klaar is. Als mensen zeggen dat het ze te lang duurt, dan stuur ik ze naar de koffieautomaat, even verderop. Het is ook de enige plek op de campus waar mensen moeten betalen voor een kop koffie of thee. We proberen quitte te spelen. Maken we winst, dan vloeit dat terug naar de foundation.”

Het gaat echt om het werkgeluk, hier.

Er is altijd wel iets te doen

Jan&Koek - vernoemd naar vader Jan Driessen en zijn voorliefde voor pannenkoeken - is sinds afgelopen september geopend in een van de centrale ontmoetingsruimtes van de Brainport Human Campus. Werknemers van Driessen en andere bedrijven komen daar samen om te vergaderen, hun mails te beantwoorden of gewoon om koffie te drinken. ,,Het is nu meivakantie, maar anders is er hier altijd wel iets te doen. De zes medewerkers van ORO die er normaal gesproken zijn, heb ik dan ook echt nodig”, zegt Van Eijck. Volgens de bedrijfsleider heeft de gemeente inmiddels ook interesse getoond in het concept Jan&Koek. ,,Maar Helmond wilde een tweede zaak realiseren in het stationskwartier. Maar die koffiedrinkers hebben haast, omdat ze hun trein willen halen. Dat werkt dus niet. Misschien is het iets voor in het nieuwe gemeentehuis.”

Rustig praten en alles goed uitleggen

Hij legt uit dat hij ook een verleden heeft in de horeca. ,,Maar ik ben vooral een verenigingsman”, zegt de Helmonder. ,,Ik ben ook in de scouting actief. Ik ben groepsleider van kinderen tussen de zeven en tien jaar. Dat komt ook hier goed van pas, want veel van de medewerkers in de koffiebar zitten op hetzelfde gedachteniveau. Dat betekent: rustig praten en alles goed uitleggen. Maar je ziet dat het werkt. Deze mensen hebben een baan en plezier, dat is voor ons het allerbelangrijkste.”

Bron: ED Foto: René Manders/DCI Media