Transcript praktijkcase 'Sterk aan het Werk'

Dit is het transcript van de praktijkcase-video van Sterk aan het Werk.

Sterk aan het Werk helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag. IJK bood Ilse een werkplek via dit initiatief, omdat zij geloofden in haar potentieel na 11 jaar thuis. In een veilige werkomgeving zonder hoge werkdruk groeide ze uit tot volwaardig collega.

In deze video zien we buiten Bianca van de Driessen Foundation die de video introduceert. Hierna zien we sfeerbeelden van Ilse, deelneemster aan het programma Sterk aan het Werk en van Nelleke, collega bij hun gezamenlijke werkgever IJK. Ook zien we Ilse en Nelleke op kantoor aan het werk bij IJK.

BIANCA VAN LIESHOUT, DRIESSEN FOUNDATION
We hebben hier op de campus ook een heel mooie praktijkcase die nog afstamt uit de pilot periode, waarbij wat ons betreft echt sprake is van een win win situatie.

NELLEKE DE LANGE, IJK
Ik denk dat wij bij RAP een een rustige, veilige werkomgeving kunnen bieden waar iemand op zijn gemak weer opnieuw kennis kan maken met het arbeidsproces. Waar geen hoge target druk is, waar ook veel ruimte is om te leren, om te wennen en om op je gemak je werkzaamheden te doen of in ieder geval langzaam in te groeien.

ILSE VAN DE KERKHOF, IJK, DEELNEEMSTER STERK AAN HET WERK
Ja, ik wilde wel heel graag werken natuurlijk. Ik zat inderdaad al elf jaar thuis met de kinderen. Ja, je wil meer dan alleen maar moeder zijn natuurlijk. Het werk waar ik dan eventueel voor in aanmerking zou komen, Ja, dat werk doe ik thuis hele dag: poetsen. Dus ik dacht; dit is natuurlijk een kans die ik niet kan laten gaan.

NELLEKE
Mensen kiezen er niet voor om in de bijstand te geraken en je kiest er ook niet altijd voor om in je eentje kinderen te moeten opvoeden. En ik vind het zo knap als je net zoals Ilse na een lange tijd van niet werken de stap durft te wagen om te zeggen nou ik ga het gewoon weer proberen en ik ga voor mezelf. Krijg ik nu een kans? En die grijp ik met beide handen aan. En ik vond dat als werkgever eerlijk gezegd best wel spannend, want we wilde Ilse heel graag helpen om uit die bijstand te komen. Maar ik dacht ook wel oh jee, ik wil haar niet. De financiële puinhoop in helpen, want haar vangnet is daarmee ook weg.

ILSE
Sterk en het werktraject echt iets is om met beide handen aan te grijpen. Omdat zo'n traject, dus de werkgevers die meedoen, die weten waar ze aan beginnen, inmiddels weten dat je een alleenstaande moeder bent en dat er rekening gehouden moet worden mét. Ik krijg natuurlijk nu ook de kans om ergens te laten zien wat je kan, maar dat je normaal gesproken als je solliciteert, niet eens voor uitgenodigd wordt. Ja, het heeft mijn leven zeker wel verbeterd in de zin dat ik elke morgen wel met een goed gevoel opsta en ook blij ben als ik hier kan zijn en het contact. Normaal gesproken is je kringetje natuurlijk heel klein en als je dan aan het werk komt dan toch meer contacten. Dus dat is nu ook anders.

NELLEKE
Ik geloof er zelf heel erg in dat als je iemand vertrouwen geeft dat iemand ook gaat groeien en ik vind en dat weet Ilse ook wel, dat je dat bij Ilse echt hebt gezien en zeker de laatste driekwart jaar waardoor door wisselingen op de afdeling er verschuivingen plaatsvonden en er ook ruimte was om ruimte te pakken. Die ruimte heeft Ilse met beide handen aangegrepen en ik heb haar alleen maar zien groeien de laatste laatste maanden.

ILSE
Ik voel wel echt dat ik betrokken wordt bij het team en dat ik niet meer Ilse ben van Sterk aan het werk, maar echt een collega.

EINDSCHERM
Sterk aan het Werk is een initiatief van Driessen Foundation. Wil je meer informatie? Kijk dan op foundation.driessen.nl/sterkaanhetwerk

Sterk aan het Werk is tot stand gekomen met medewerking van onze samenwerkingspartners Senzer, Rabobank en Lev Groep.

De volgende werkgevers nemen deel aan Sterk aan het Werk: Wesselman accountants en adviseurs, Veldsink Advies, Woonpartners, Brainport Human Campus, Gemeente Helmond, Adriaans, Beck Communicatie, Ariza en AAE.