Terug
Verhaal

Programmeren maakt me happy

dinsdag 7 maart 2023

Rebecca aan het werk met hulp van ITvitae

Rebecca is 19 jaar en volgt bij ITvitae de opleiding tot Java Software Developer. In 2022 is zij dankzij een studielening van de Driessen Foundation met deze nieuwe ICT-opleiding naar Werk gestart. Het einde van de opleiding is in zicht en wat Rebecca betreft kan dit niet snel genoeg gaan.

“Ik heb een grote voorliefde voor programmeren al van jongs af aan, vertelt Rebecca. “Het biedt je elke dag nieuwe uitdagingen, die je in feite zelf hebt gecreëerd. Hoe mooi is het om hier je werk van te maken.” Op haar veertiende jaar krijgt Rebecca de diagnose autisme. “Heel jammer dat dit toen pas is geconstateerd”, vervolgt Rebecca. “Het had me veel leed bespaard als er eerder duidelijkheid was.” Rebecca heeft een moeilijke middelbareschooltijd achter de rug en is na vwo 4 op haar zestiende voor langere tijd uitgevallen. “Bij terugkomst heb ik een aantal deelcertificaten gehaald, waaronder een 9 voor informatica en heb nog ruim een jaar op school gezeten. M’n moeder zag me, ondanks de hulp die ik op school kreeg, nog altijd worstelen. Met zachte dwang adviseerde ze mij om het bij ITvitae te proberen. Dit voelde aan de ene kant niet goed, omdat ik mijn einddiploma nog niet had gehaald. Mijn ouders vonden dat minder belangrijk en gunde mij een plek bij ITvitae. Dit is een goede keuze gebleken.”

Extra leerstof

“M’n ouders bemerkten al vroeg dat ik met veel dingen net wat anders was dan andere kinderen, vervolgt Rebecca. “Niet dat ik niet sociaal ben. Ik wil juist graag contact en ik doe hier ook m’n best voor, maar het kost me wel enorm veel energie. Bij mij komt nu eenmaal alles binnen. Het lukt me niet om dit te filteren. Als klein meisje was ik opvallend goed in woordzoekers. Ik vond hier eigenlijk niets aan, omdat de uitdaging ontbrak.” De uitdaging in de Java Software Developer opleiding ontbrak ook hier en daar voor Rebecca en daarom werd er naar extra leerstof gezocht. Het tekort aan meiden in de IT is nog altijd niet opgelost. “Er zijn ook meer jongens die van gamen houden en hierdoor in aanraking komen met programmeren. Tegen meisjes zou ik willen zeggen, gewoon doen. Het is een mooi vak waarin je je kunt blijven ontwikkelen.”  

“Het stereotypebeeld zit vooral bij de oudere generatie. Jongeren vragen, hé hoe zit dat bij jou?”

Dat Rebecca een doorzetter is, blijkt ook uit het feit dat ze 4,5 uur per dag aan reistijd had om de opleiding in Amersfoort te kunnen volgen. “Ik kijk er naar uit om volgende maand te starten met een aantal jobdates vanuit ITvitae om een passende baan te vinden. M’n accountmanager helpt me hierbij. Het maakt me eigenlijk niet uit wat voor organisatie het is, als ik maar mag deelnemen aan een fijne scrumgroep. Werkgeluk betekent voor mij het vinden van de oplossing na vier dagen puzzelen op een bepaalde bug, dan ben ik echt happy.” Rebecca is open over het hebben van autisme en vertelt dat ze dit in een werkomgeving ook belangrijk vindt. Zodra een leuke werkplek is gevonden, wordt ze ook door een jobcoach van ITvitae begeleid om mee te kunnen sparren. “Het is belangrijk dat mensen weten dat je autisme hebt. Zo gaat een grap bij mij wel eens mis, vooral als het een sarcastische boodschap heeft. Dat komt niet bij mij binnen. Het is jammer dat nog veel mensen denken dat je niet goed kunt functioneren als je autisme hebt. Het stereotypebeeld zit voornamelijk bij de oudere generatie. Jongeren zijn hier meer open over en nieuwsgierig naar. Ze vragen dan, hé hoe zit dat bij jou? Dat is prettig.”

Meer meiden in de IT, een goed idee!

Driessen Foundation en opleider en bemiddelaar ITvitae hebben in 2021 de handen ineen geslagen om meer jonge vrouwen met een autismeprofiel of hoogbegaafdheid te enthousiasmeren voor een opleiding en baan als ICT-specialist. Met de campagne ‘Meer meiden in de IT, een goed idee!’ en de ontwikkeling van het opleidingstraject Java Software Developer bieden de organisaties een nieuwe mogelijkheid op een mooie carrière als programmeur. De studielening die Driessen Foundation speciaal aan vrouwen verstrekt voor dit traject maakt het voor de meiden extra aantrekkelijk. Meer informatie: www.itvitae.nl/meermeiden