Terug
Verhaal

Stel, er bestaat een medicijn dat autisme doet verdwijnen...

donderdag 30 maart 2023

Twee dames van ITvitae met bloemen en een taart

Op de vraag: 'Stel dat er een medicijn zou bestaan dat autisme zou doen verdwijnen. Zou je dit dan nemen?', antwoordt Esmee vol overtuiging: "Nee, dat zou ik niet nemen. Ik ben geboren met autisme. Het is wie ik ben." Esmee is 28 en werkt sinds 2022 met veel plezier als data management expert bij de ING. Het is haar eerste baan sinds ze is afgestudeerd bij ITvitae, waar ze de opleiding tot Data Engineer/Data Scientist volgde. Voor ITvitae is de succesvolle plaatsing extra feestelijk. Esmee is namelijk de 500ste kandidaat die ITvitae duurzaam heeft bemiddeld als ICT-professional. Voordat Esmee bij ITvitae start, volgde ze twee jaar de studie Biomedische Wetenschappen aan de universiteit. Na twee jaar valt ze helaas uit. Esmee: “Ik had wel veel last van de massale groepsgroottes tijdens de colleges. Met 200 medestudenten in een zaal lukte het me niet om het smoezen te filteren en kwam ik vaak overprik keld thuis.” Vol goede moed start Esmee met de hbo lerarenopleiding Wiskunde. In dat jaar wordt duidelijk dat ze autisme heeft en krijgt ze de offi ciële diagnose. De wiskundestudie bevalt haar toch niet. Ze volgt haar hart en kiest voor de oplei ding Biologie aan de universiteit tot en met haar bachelor. “Ik vond deze studie erg leuk.”, vervolgt Esmee. “Het feit dat deze studiegroep veel kleiner was, is denk ik een van de redenen dat ik het heb weten af te maken. Ik wist niet goed hoe ik hier een vervolg aan kon geven.” Haar moeder tipt Esmee over ITvitae waarover ze ooit een reportage over heeft gezien bij het tv-programma Nieuwsuur. “Het was een verademing om bij ITvitae m’n opleiding te doen.”, vervolgt Esmee. “Eindelijk een omgeving waarin je niet zo je best hoeft te doen om mee te komen in een wereld die niet op jou is ingesteld. Mijn lesgroep was zeer neurodivers. Iedereen weet dit van elkaar en begrijpt je. Je hoeft je ‘anders zijn’ niet te camoufleren. En heel fijn om in een kleine groep de lessen te volgen. Dat was wel even anders bij mijn vorige studies.”

Je best moeten doen om mee te komen in een wereld die niet op jou is ingesteld.

Match

ING heeft vanwege hun programma Onbekend Talent contact gezocht met ITvitae om te kijken of er een goede match was voor hun ICT vacatures. En die was er. Esmee heeft inmiddels haar draai gevonden bij ING. Esmee: “Ik was heel enthousiast na de jobdate en kon al snel beginnen. Ik houd ervan om dingen minutieus uit te puzzelen, om de beste manier te vinden om een vraagstuk op te lossen. Ik werk twee dagen thuis en twee dagen op kantoor. Als het op kantoor rumoerig is kan ik altijd gebruikmaken van de stilteruimtes. Ik heb erg leuke collega’s. Als ik iets niet begrijp kan ik altijd bij een collega terecht." ITvitae ondersteunt Esmee met jobcoaching. “Heel fijn om samen met mijn jobcoach te kunnen reflecteren. Zij is gespecialiseerd in autisme en kan mijn leidinggevende hier ook over adviseren. We hebben regelmatig overleg met mijn manager en direct leidinggevende. ING staat open voor ‘anders denkenden’ en wil haar omgeving hier ook op aanpassen. Dat voelt echt als thuiskomen. Binnen mijn werkomgeving ben ik open over mijn autisme. Dat helpt mijn collega’s om mij beter te begrijpen. Sociale interacties vind ik vaak ingewikkeld. Ik vind het moeilijk om tijdens een discussie in te breken. Toch blijf ik mezelf uitdagen. Zo ben ik met mijn afdeling drie dagen naar Roemenië geweest om collega’s daar persoonlijk te ontmoeten. Enorm spannend vond ik het. Mijn leidinggevende vroeg me: 'Wat kunnen we doen om het je makkelijker te maken?', erg lief dat hij zo meedenkt. Hierdoor voelde ik vrij om toen m’n collega’s lekker de stad in gingen, te kiezen voor mijn hotelkamer. Dit neemt niemand me kwalijk.

Lang heb ik gedacht dat het aan mij lag, dat ik verkeerd was ‘uitgevoerd’

"Als jong meisje voelde ik me al anders ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Ik dacht dat ik raar was. Ik miste de sociale cues en dit werd feilloos opgepikt door mijn klasgenoten. Lang heb ik gedacht dat het aan mij lag , dat ik verkeerd was ‘uitgevoerd’. Mijn moeder had al langer het idee dat ik autisme zou hebben. Toen zij dit aan mij voorlegde wilde ik dit niet geloven. Ik kende in mijn omgeving mensen met een autismeprofiel die totaal niet op mij leken. Ik ben niet zoals zij hield ik vol. Toen na onderzoek toch het woord autisme viel was dit heel dubbel voor me. Aan de ene kant was het een enorme opluchting. Het is zo fijn om te weten dat je niet alleen bent, dat er meer mensen in de wereld zijn zoals ik en dat we toch allemaal uniek zijn. Het duurde wel even voordat ik de diagnose had aanvaard, je weet dit gaat nooit over. Inmiddels heb ik mijn autisme kenmerken volledig geaccepteerd.”