Terug
Verhaal

De tijd dat ik thuiszat en alle dagen in elkaar overliepen ligt ver achter me

dinsdag 30 november 2021

Mourad aan het werk met hulp van ITvitae

Mourad (25) is onlangs glansrijk afgestudeerd als Cyber Security Specialist bij ITvitae dankzij het ITvitae Studiefonds. Zijn toekomstige carrière als IT-professional ziet er veelbelovend uit. Binnenkort gaat Mourad op gesprek bij de Politie voor een mooie functie. Een successtory, maar nog niet zo lang geleden zag de wereld er voor Mourad anders uit. Grote kans dat hij zonder tussenkomst van ITvitae en zonder de financiële ondersteuning uit het Studiefonds nog altijd zonder perspectief thuis had gezeten. Mourad is een talentvolle, maar stille jongen. Hij scoort hoge cijfers op de basisschool en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij naar het gymnasium gaat. Dit gaat na twee jaar mis. Mourad ervaart last van alle drukte om zich heen en trekt zich steeds meer terug. Besloten wordt dat hij beter af is op de havo. De omgevingsprikkels zijn in de nieuwe omgeving als vanzelfsprekend niet minder aanwezig. Omdat zijn leerresultaten achterblijven wordt vervolgens besloten dat Mourad naar het vmbo-tl gaat. Ook hier ervaart hij veel last van alle drukte en presteert hij onder zijn niveau. Mourad voelt zich onbegrepen en eenzaam met als resultaat dat deze van oorsprong kansrijke intelligente jongen uitvalt, neerslachtig thuis komt te zitten en uiteindelijk in de bijstand belandt.  

TV-programma

De huisarts van Mourad verwijst hem door omdat het vermoeden bestaat dat hij autisme heeft. En inderdaad, Mourad krijgt de diagnose autisme op zijn twintigste. Dit maakt veel duidelijk, maar wat nu? De moeder van Mourad heeft een tv-programma over ITvitae gezien van Brandpunt+. Aangezien hij van kinds af aan grote interesse in computers heeft en als klein jongen zichzelf al leert programmeren is dit wellicht de oplossing. Mourad en zijn ouders hebben onvoldoende financiële middelen om een ICT-Leertraject naar Werk bij ITvitae zelf te bekostigen en hij kan geen financiering bij DUO aanvragen omdat social enterprise ITvitae een particulier initiatief is. Zijn gemeente wil geen financiële bijdrage leveren aan de opleiding naar werk. Gelukkig kan Mourad gebruikmaken van het ITvitae Studiefonds om alsnog te starten met een opleiding waar hij blij van wordt en die rekening met hem houdt. Zijn gemeente komt Mourad tegemoet door hem vrij te stellen van sollicitatieplicht, want dat is ondoenlijk met een zware studie.  

Droombaan

Bij aanvang maakt Mourad een Talentscan bij ITvitae. Hij krijgt de hoogste score wat neerkomt op een academisch denkniveau. Niet verwonderlijk als je ooit op het gymnasium bent gestart. Mourad hoopt in de toekomst malware analist te worden om Nederland veiliger te maken. ITvitae heeft er alle vertrouwen in dat zijn droombaan werkelijkheid wordt, mede dankzij het ITvitae Studiefonds.  

Opleiding bij ITvitae

Mourad heeft de opleiding Cyber Security Specialist met beide handen aangegrepen en met veel plezier er alles uitgehaald. “Voor mij was het belangrijk dat ik in een rustige omgeving kon werken in een kleine groep. De opleiding bij ITvitae biedt meer structuur en als je hulp nodig hebt, kan je altijd terecht bij je coach of de accountmanager die je naar een baan gaat bemiddelen. Maar het allerbelangrijkste voor mij was dat ik weer vooruit kon kijken. De tijd dat ik thuiszat en alle dagen in elkaar overliepen ligt ver achter me. Aan jongeren die nu in dezelfde situatie zitten als ik ooit zat wil ik zeggen, blijf actief, ga zelf leren programmeren, maak je eigen projecten. Lees hier het volledige verhaal van Mourad (PDF-document).