Hoe Edwin met de ziekte Parkinson zijn leven opnieuw vormgaf met de Werkpoli
dinsdag 25 maart 2025

Edwin van den Bosch, een echte ondernemer en co-eigenaar van een autobedrijf, kreeg 3,5 jaar geleden de diagnose Parkinson. Een levensveranderende gebeurtenis die niet alleen zijn gezondheid beïnvloedde, maar ook zijn kijk op werk en het leven volledig omgooide. Dankzij de steun van de Werkpoli, een samenwerking tussen Radboudumc en Driessen Foundation, heeft Edwin een manier gevonden om betekenis te geven aan zijn werkdagen.
Een onzekere reis naar de diagnose
De eerste tekenen van Parkinson dienden zich aan in 2016. Edwin voelde een vreemd tintelend gevoel in zijn armen en benen, maar artsen konden geen duidelijke diagnose stellen. Pas na meerdere onderzoeken in 2021 kreeg hij de bevestiging: Parkinson. "Het was een moeilijke periode," vertelt Edwin. "Je weet dat er iets niet klopt, maar het duurt lang voordat je antwoord krijgt."
Werk als een tweede natuur
Edwin was altijd al een harde werker. Al van jongs af aan werkt hij lange dagen. "Werk betekende alles voor me," zegt hij. Maar met zijn nieuwe diagnose veranderde alles. Vermoeidheid en vergeetachtigheid maakten het onmogelijk om door te gaan zoals voorheen.
Het keerpunt
Via zijn neuroloog, Bart Post, hoorde Edwin over de Werkpoli. Een initiatief waarbij het doel is om jonge mensen met Parkinson helpen hun werk te behouden of, indien nodig, een waardig afscheid van het arbeidsproces mogelijk maken. Werkgevers meenemen in de ziekte van Parkinson en wat hierbij komt kijken, hoort hier ook bij.
Edwin kwam in contact met klinisch arbeidsgeneeskundige Herman Bartstra. Samen maakten ze een plan van aanpak. "In het begin dacht ik dat ik alles zelf wel kon oplossen," herinnert Edwin zich. "Maar ik heb geleerd om naar de adviezen van experts te luisteren." Een van die adviezen was om te focussen op monotaken, zodat hij zijn energie beter kon verdelen. Ook moest hij leren beter naar zijn lichaam te luisteren.
Het ontvangen van zijn diagnose was niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook het begin van een emotioneel rouwproces. Hij moest afscheid nemen van een belangrijk deel van zijn leven. "Je sluit een hoofdstuk af dat je dierbaar is. Dat is niet makkelijk, maar het is nodig om verder te kunnen."
Een nieuwe invulling van het dagelijks leven
Dankzij deze begeleiding heeft Edwin zijn dagen opnieuw kunnen vormgeven. "Ik probeer iedere ochtend naar de zaak te gaan," zegt hij. "Ik doe kleine klusjes, zoals onderdelen bestellen. Zodra het genoeg is, ga ik naar huis." Wandelen met zijn vrouw, samen boodschappen doen en sporten bij de fysiotherapeut zijn nu vaste onderdelen van zijn routine. "We hebben samen een heel ander leven gekregen. Vroeger dacht ik alleen maar aan werk, nu doen we dingen samen."
Positieve mindset en maatschappelijk actief blijven
Edwin benadrukt hoe belangrijk het is om actief te blijven, zowel fysiek als mentaal. "Je moet niet als een kasplantje binnen blijven zitten. Het gaat erom dat je in de samenleving blijft meedoen." Hij raadt de Werkpoli aan iedereen in een soortgelijke situatie aan. "Het geeft je de kracht om hulp te zoeken en open te zijn over wat je doormaakt. Het helpt je om oplossingen te vinden en je plek in de maatschappij te behouden."
Een boodschap van hoop
Aan anderen in vergelijkbare situaties geeft Edwin een simpele, maar krachtige boodschap: "Blijf positief. Zoek hulp en blijf actief. Er is altijd een manier om mee te blijven draaien, hoe klein ook." Hij benadrukt ook de rol van werkgevers en zorgverleners. "Het is belangrijk dat zij werknemers aansporen om hulp te zoeken. Samen kun je zoveel bereiken."
Dankzij de Werkpoli heeft Edwin niet alleen een nieuwe balans gevonden, maar ook een hernieuwde waardering voor de kleine dingen in het leven. Zijn verhaal laat zien dat met de juiste steun en een positieve instelling, zelfs de grootste uitdagingen overwonnen kunnen worden.