Koen: “Ik wil laten zien dat ik niet gelijk ben, maar wel gelijkwaardig”

Koen heeft een aandoening die ervoor zorgt dat hij auditief en visueel beperkt is. Ook tast de ziekte zijn benen aan waardoor hij maar stukjes kan lopen en verder gebruik moet maken van zijn rolstoel. Maar ondanks dat er deuren voor hem dichtgaan, blijft hij positief en toont hij veerkracht en doorzettingsvermogen.

Koen: “Ik werd geboren als gewone jongen. Ik voetbalde en ik speelde. Van jongs af aan had ik al wat moeite met zien en in groep 6 werd mijn gehoor minder. Ik heb de basisschool afgemaakt en ben daarna naar een school gegaan voor auditief beperkten. Nu ik inmiddels al een tijd klaar ben met school en 7 jaar als boekhouder gewerkt heb, is het tijd voor iets nieuws en wil ik mijn verhaal vertellen.”

Normale man

“Ondanks mijn beperkingen ben ik een normale man. Ik ben actief, sociaal en ik houd van een biertje met mijn vrienden in de kroeg. Met deze vrienden hebben we een luxe camper aangeschaft met alles erop en eraan. Hiermee bezochten we voor de coronacrisis allerlei Europese GP-zijspancrosswedstrijden. Ik neem dus ‘gewoon’ deel aan de maatschappij.”

Begripvolle werkgever gezocht

“Het is goed dat er uitkeringen bestaan voor mensen zoals ik, maar het voelt nog fijner als ik daar zelf ook iets voor kan doen. Ik heb een eigen huis en diverse hulpbronnen om mij heen. Mijn energiehuishouding is door mijn aandoening niet altijd stabiel. Daarom zoek ik een werkgever die daar begrip voor heeft en mij de kans wil geven om mijzelf te bewijzen in datgeen waar ik goed in ben.”

Niet gelijk, wel gelijkwaardig

“Als je met lichamelijke beperkingen te kampen hebt, moet je kunnen doorzetten, jezelf overwinnen en leren voor jezelf op te komen. Anders blijf je afhankelijk van alles en iedereen. Met het delen van mijn verhaal wil ik laten zien dat ik niet gelijk ben, maar wel gelijkwaardig. Ik weet dat ik harder moet werken om hetzelfde te bereiken als een ander maar ik denk dat organisaties veel van jongeren zoals ik kunnen leren.”

Interesse? Bel Emma at Work

Staat jouw organisatie open voor talenten zoals Koen? En wil je hier eens vrijblijvend verder over doorpraten? Neem dan contact op met Emma at Work. Deze stichting zet zich in om jongeren met een fysieke aandoening en de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Door beide groepen te begeleiden met training, coaching en bij elkaar te introduceren via Mentor Programs, nemen zij vooroordelen weg en verlagen ze de drempel om samen aan de slag te gaan.

Kijk hier voor meer informatie over Emma at Work.

Meer ervaringsverhalen van Emma at Work lees je hier.