Donderdag 17 oktober

Inspiratiesessie: Werk als medicijn

Heb je een chronisch progressieve ziekte? Dan kom je al gauw aan de zijlijn te staan. Hoe zorgen we ervoor dat werk deel blijft uitmaken van het dagelijks leven van mensen met een chronisch-progressieve ziekte? Dat ze zingeving en werkgeluk blijven ervaren?  En hoe zorgen we ervoor dat hun talent en toegevoegde waarde voor werkgevers behouden blijft? 

Dit event van Driessen Foundation draait om het beantwoorden van deze vragen. Met inspirerende en deskundige sprekers én persoonlijke praktijkverhalen laten we zien hoe het thema ‘werk’ in de zorg kan worden meegenomen. Hierbij zullen ervaringen rondom de ziekte van Parkinson als voorbeeld gebruikt worden. 

Dit alles draagt bij aan ons uiteindelijke doel: de afstand naar de arbeidsmarkt verkleinen voor deze mensen en zowel werkgevers als werknemers én zorgorganisaties handvatten geven om succesvol samen te blijven werken.

Meld je nu aan

Lees onderstaand verder voor het complete programma en een uitgebreide toelichting hierop.

Locatie

Brainport Human Campus
Gebouw de Markt
Schootense Dreef 15
5708 HZ Helmond
Routebeschrijving

Prijs en aanmelden

Deelname aan dit event is kosteloos. Je meldt je aan door onderstaand formulier in te vullen.

Draag je Driessen Foundation een warm hart toe? Wij zijn blij met alle steun die bijdraagt aan het mogelijk maken van werkgeluk voor mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Klik hier voor meer informatie over doneren.

Programma
09:00Ontvangst
09:30Introductie door Paulien Thissen, Driessen Foundation
09:45Persoonlijk praktijkverhaal Harold de Wit
10:30Bart Post, neuroloog Radboudumc
11:15Pauze
11:45Yvonne Veenhuizen en Stijn Ruikes over de 'Parkinson en werk in de regio'
12:15Interview Jolanda Medendorp door Paulien Thissen
12:45Verzorgde lunch

Stip op de horizon: de Werkpoli

Het doel van Driessen Foundation is het opstarten van een Werkpoli, een plek binnen een zorgorganisatie waar mensen met een chronisch-progressieve ziekte, maar juist ook werkgevers, terecht kunnen voor al hun vragen rondom werk. 

Bij Driessen Foundation geloven we dat een kleine verandering, een grote beweging op gang kan brengen. Daarom begint Driessen Foundation altijd op kleine schaal met een pilotproject; in dit geval het oprichten van een werkpoli in samenwerking met het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson en AFAS Foundation. We werden hiertoe geïnspireerd door ons bestuurslid Harold de Wit, die zelf 7 jaar geleden deze diagnose kreeg.

Momenteel zitten we samen met het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson in de onderzoeks- en inspiratiefase. Tijdens dit event word je geïnspireerd door deskundigen en persoonlijke verhalen over ziekte en werk.

Van deze video is een transcript beschikbaar.

Keynotespreker

Bart Post

Hoe we werk onderdeel kunnen laten uitmaken van de zorg

Bart Post is neuroloog aan het Radboudumc en gespecialiseerd in de behandeling van jonge Parkinsonpatiënten. Zijn expertise richt zich op de impact van de ziekte van Parkinson op het werkende leven van deze groep. Bart legt uit hoe de ziekte op jonge leeftijd het leven anders beïnvloedt dan bij ouderen en bespreekt welke mogelijkheden er zijn om jonge patiënten te ondersteunen bij het behouden van hun baan.

Portretfoto Bart Post
Praktijkverhaal

Harold de Wit

Zolang mogelijk in de wedstrijd blijven

Harold de Wit is directeur van IJK, een bedrijf gespecialiseerd in HR-software en -diensten voor de publieke sector. Harold werd op 45-jarige leeftijd gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Harold neemt ons mee in zijn persoonlijke verhaal waarbij hij na van de eerste schok bekomen te zijn voor zichzelf duidelijke doelen heeft gesteld om zijn leven met Parkinson een positieve wending te geven. Een van die doelen was om professioneel gezien zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. En met succes, Harold is nog altijd fulltime werkzaam als directeur van IJK. In zijn verhaal deelt hij hoe hij met doorzettingsvermogen en de steun van zijn werkgever zijn werkplezier heeft behouden. 

Portretfoto Harold de Wit
Sprekers

Yvonne Veenhuizen & Stijn Ruikes

Samenwerken voor een optimale begeleiding

Yvonne Veenhuizen is al 14 jaar werkzaam als ergotherapeut, onderzoeker en beleidsadviseur bij het Radboudumc. Ze is projectleider van het ‘Parkinson en Werk in de regio’ project. Samen met Stijn Ruikes, adviseur bij Radboudumc, werkt Yvonne aan het verbeteren van arbeidsgerelateerde zorg voor Parkinsonpatiënten. Stijn heeft 9 jaar gewerkt als fysiotherapeut, waarbij arbeidsparticipatie een primair doel was. Hun gezamenlijke project onderzoekt hoe het arbeids-, zorg- en sociale domein beter kunnen samenwerken voor een optimale begeleiding van Parkinsonpatiënten.

Portretfoto Yvonne Veenhuizen & Stijn Ruikes
Interview

Jolanda Medendorp

Zelfmanagement en zingeving

Na 25 jaar een succesvolle carrière te hebben opgebouwd in de marketingwereld, werd Jolanda Medendorp gedwongen om haar werk vaarwel te zeggen door de ziekte van Parkinson. Ze vertelt hoe ze de focus heeft verlegd van zakelijk succes naar zelfmanagement en zingeving. Haar missie is nu om bewustwording te creëren voor de ziekte van Parkinson en het belang van werk en waarde - ook als je arbeidsongeschikt bent.

Portretfoto Jolanda Medendorp
Dagvoorzitter

Paulien Thissen

Paulien Thissen is de dagvoorzitter van dit event. Als manager van Driessen Foundation zet zij zich dagelijks in voor inclusief werkgeluk, waarbij ze kansen creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Haar passie is om het verschil te maken voor mensen die barsten van het talent maar niet de kans krijgen om dit te laten zien.

Portretfoto Paulien Thissen

Ja, ik kom naar de Inspiratiesessie: Werk als medicijn

Meld je gratis aan via onderstaand formulier (max. 2 personen per organisatie). Wees er snel bij, want vol=vol. Graag tot 17 oktober.