Thuiswerken, soms is het beter van niet
Mondjesmaat gaan medewerkers weer de werkvloer op. Maar nog steeds is een groot deel vanuit huis aan werk. Want thuiswerken biedt voor veel mensen nieuwe en grenzeloze mogelijkheden. Het geeft hen meer vrijheid, flexibiliteit en minder reistijd. Maar thuiswerken levert voor sommige mensen ook nieuwe problemen op. Neem Miranda als voorbeeld. Door haar onzichtbare chronische aandoening reuma is thuiswerken voor haar geen gezonde optie. Wij gingen met haar in gesprek.
“Ik heb het geluk dat ik bij Driessen Groep werk en het mogelijk is om met een handjevol collega’s op kantoor te werken. Ik zit dus aan mijn oude vertrouwde, ergonomische werkplek maar ik besef me heel goed dat dit niet voor iedereen een optie is.
In mijn geval zorgt thuiswerken – aan een geïmproviseerde werkplek aan de keukentafel – voor extra klachten waar ik niet op zit te wachten. Ineens loop ik er kreupel bij en voel ik me een omaatje terwijl je normaal gesproken niets aan me ziet, dan heb ik een leven als ieder ander met hier en daar een baaldag.
Wat niet kan, kan niet
Ik heb een vrij eenvoudige instelling: wat niet kan dat kan niet. Maar ik probeer wel een weg te vinden die de minste extra klachten geeft en maak goede afwegingen. Mijn reuma zorgt ervoor dat ik goed na moet denken over hoe ik mijn dagen en weken indeel. Doe ik iets anders dan anders dan moet er iets geschrapt worden. Of moet ik dealen met de gevolgen. Per geval bekijk ik wat het me waard is en wat ik kan doen om de gevolgen zo minimaal mogelijk te houden. Een hele puzzel soms maar hé, ik wil ook leven.
Reservetank
De reumatoloog legde het me destijds mooi uit: iedereen heeft een energietank en een reservetank. Mijn gewone energietank is stuk. Die doet het niet, daar staat een streep door. Ik draai altijd op de reservetank die door jarenlange overbelasting ook hapert. Die raakt nooit meer helemaal vol. Niet moe zijn zal ik nooit meer ervaren. Punt. Cru? Ja. Maar door goed na te denken kom ik er wel. De reservetank zo goed als mogelijk opladen is maatwerk en daarin moet ik dan ook soms voor mezelf kiezen en een nee verkopen of met een voorstel komen dat de minste gevolgen voor me heeft.
Pijnklachten voorkomen
Pijnklachten heb ik altijd in bepaalde mate en zijn niet te voorkomen. Maar sommige dingen kan ik wel voorkomen door bijvoorbeeld te werken vanuit mijn oude vertrouwde, ergonomische werkplek. Uiteraard met de richtlijnen van het RIVM in m’n achterhoofd. Bij verkoudheidsklachten blijf ik thuis en ik hou anderhalve meter afstand van mijn collega’s. En ondanks dat het soms voelt als een onnatuurlijke grote afstand voelt het wel als een veilige afstand.
Ergocoach
Omdat ik weet hoe belangrijk een ergonomische werkplek is, ben ik ergocoach geworden voor mijn collega’s bij Driessen Groep. De training die ik daarvoor gevolgd heb heeft me meer inzicht gegeven in wat je kunt doen voor een goede werkhouding en het belang van bewegen gedurende de werkdag. Ook voor mensen zonder beperking.”
Hieronder enkele tips:
- Ga goed naar achteren zitten, op je ‘zitbotjes’.
- Zet je voeten plat op de grond. Plaats je knieën in een hoek van 90 graden (in (heel) veel gevallen betekent dit dat je stoel een stuk omlaag moet, lager dan je misschien gewend bent).
- Zorg ervoor dat de ruimte tussen de zitting van je stoel en je knieholte ongeveer twee vingers is. Zo worden je benen optimaal ondersteund, zonder iets af te knellen.
- Zorg ervoor dat je rugleuning je rug ook echt ondersteunt, van je onderrug tot je schouderbladen. Let er hierbij op dat je een S-vorm in je rug hebt en je onderrug recht boven je heupen staat. Leun dus niet achterover.
- Schuif je stoel goed aan en zet je bureau op een hoogte waarbij je jouw ellebogen naast je kunt houden, naar beneden wijzend. Je rust met je armen op je bureau en zorgt dat je je ellebogen in een hoek van 90 graden hebt.
- Zet je beeldscherm(en) op een hoogte waarbij je op de bovenste één derde van je beeldscherm kijkt wanneer je recht vooruit kijkt.